Golnaz Hashemzadeh, född 1983 i Iran. I likhet med huvudkaraktären i sin roman "Hon är inte jag" hade hon inga minnen av sitt födelseland när hon växte upp, eftersom familjen flydde till Sverige när hon var bara några år.
- Min bok handlar om att det för många människor är viktigare att döma än att döma rätt. Om hur vi placerar in varandra i fack och om svenskhet.
Golnaz Hashemzadeh har inte skrivit någon självbiografi, men berättelsen har tydliga självbiografiska drag - vilket hon heller inte sticker under stol med. Familjen i boken bosätter sig i en fabriksort.
Tidig lärdom
Golnaz Hashemzadeh som själv växte upp i Gustavsberg, låter läsaren följa flickan genom dagis, fritids, skola och tonår, till ett vuxenliv med högt ställda mål.
Till skillnad från föräldrarna som har en persisk identitet, kan flickan inte bli annat än svensk, men på grund av sitt utseende "växer hon upp till ljudet av annorlunda" som Golnaz Hashemzadeh uttryckte det.
Som barn var bokens huvudkaraktär känslig för sådant som kontrasten mellan pappans entusiasm inför det svenska och blickarna han möttes av bland de övriga människorna på fabriksorten.
Den tidiga lärdomen att den enda värld flickan känner till inte vill ha henne där, bekräftas vid många tillfällen under uppväxten.
Bland annat läste Golnaz Hashemzadeh högt ur ett kapitel om ett kvartssamtal, där den högpresterande elevens pappa av läraren får veta att flickans handikapp står i vägen för hennes framtid. När pappan undrar vilket handikapp hon menar säger läraren: "Det finns en ordning man inte kan lura sig förbi. Alla har sin plats".
Efterlyser mod
Även fortsättningen av boken beskriver klassmarkörer av det slaget, där fler än människor med invandrarbakgrund kan känna igen sig. Ett exempel är flickans strategi för att som ung kvinna kämpa sig till en identitet: Det gäller att vara bäst på allt, då kan ingen ifrågasätta en.
För nio år sedan blev Golnaz Hashemzadeh Handelshögskolans första kårordförande med invandrarbakgrund, vilket betraktades som en sensation. Sedan fick hon precis som planerat ett riktigt toppjobb.
Även huvudpersonen i hennes bok tar sig upp till samhällets toppskikt, men betalar ett högt pris. Behovet att ha full kontroll visar sig gå hand i hand med ett självskadebeteende.
- Mitt budskap är att vi alla behöver vara modiga, eftersom vi har makten att forma livet för andra. Vi har kraften att försvaga eller stärka en annan människa, det är vi som bestämmer!
- Jag hoppas på modet att låta ordet svensk vara inkluderande så att alla svenskar vågar kalla Sverige för hemma. Bestäm er för att vara modiga, uppmanade Golnaz Hashemzadeh till Ordmåns publik.
Många världar
För egen del har hon kommit fram till att hon hör hemma i en plats i sig själv, där hon har tillträde till många olika världar.
- Eftersom jag har en fast kärna, kan jag njuta av att tillhöra flera olika grupperingar.
Golnaz Hashemzadeh sa också att hon har backat ifrån tvånget att alltid vara bäst, men bekände att hon fortfarande perfektionist.
- Fast det är inte mitt livsmål längre, bara ett personlighetsdrag.