En kvarts miljon kronor av den summa som Piteå får, är öronmärkta för att tillsammans med det nationella Institutet Dans i skolan arrangera Sveriges fjärde dansbiennal. Den hålls i oktober i Piteå och Skellefteå. Politiker, tjänstemän, näringslivsrepresentanter, elever och lärare från hela landet, samt utländska gäster bjuds in.
Ytterligare exempel på hur de statliga pengarna fördelas är att Arvidsjaur kommun får 200 000 kronor från Kulturrådet för att under läsåret 2014-2015 ge samtliga elever i grundskolan möjlighet att skapa egna berättelser med olika konstnärliga uttryck, bland annat dans.
Kiruna kommun får 700 000 kronor för arbetet med att göra eleverna delaktiga i stadsflytten med hjälp av dans och arkitektur.
– Med Piteå som bas etablerar vi en regional, nationell och internationell plattform för dans och lärande. Nu har vi fått ytterligare ett erkännande från Kulturrådet för att fortsätta den utvecklingen, säger Cecilia Björklund Dahlgren.
Hon är lektor i dans vid Luleå tekniska universitet och dess Danslärarutbildning i Piteå, samt verksamhetschef för Dans i skolan som har sitt säte i Piteå och kansli i Stockholm.
Dans i förskolan
Cecilia Björklund Dahlgren påpekar att Kulturrådets beslut grundar sig på en "ordentlig granskning" av verksamheten, som hon uttrycker det. Hon bör veta, hon har själv suttit i Kulturrådet i 20 år, fram till 2009.
– Man söker stödet i januari-februari för nästa läsår och får besked vid den här tiden. I Piteå ska vi använda pengarna till att utveckla samarbeten mellan koreografer, danslärare och skolelever, säger hon och exemplifierar hur det som sker i Piteå har gett ringar på vattnet i bland annat Kiruna:
– Där ger universitetet högskolekurser i dans för förskollärare till exempel. Lärarna som åker dit och undervisar har utbildats i Piteå, vid Sveriges första danslärarutbildning.
– Kiruna kommun har satsat på dans i förskolan utan att ha fått bidrag för det. Dans i skolan vill lyfta fram kommuner som bedriver ett framgångsrikt arbete med dans på skolschemat för alla.
Bas och spets
Att nordligaste regionen i landet arrangerar den nu för fjärde gången återkommande nationella dansbiennalen, beror enligt Cecilia Björklund Dahlgren på att norra Sverige är bäst på att ge alla elever möjligheter till dans i skolan. Hon framhåller Piteå och Skellefteå som föregångare på området.
– Meningen med biennalen är att alla som jobbar inom det fältet ska ha en mötesplats för att dela med sig erfarenheter, inspireras och få nya idéer.
I sammanhanget är frågan om placeringen av en dansinstitution i Norrbotten ofrånkomlig och Cecilia Björklund Dahlgren har inte ändrat uppfattning:
– En dansscen behövs naturligtvis i både Piteå och Luleå. Men det regionala uppdraget att skapa en bred bas för samverkan med spetskompetensen, är något som vi redan gör i Piteå. Det utvecklar danskonsten i hela länet och det ska vi fortsätta med. Vi tar hela det regionala uppdraget på stort allvar.
– Här i Piteå finns dansutbildningar på alla nivåer och här finns det regionala resurs- och utvecklingscentrumet för dans, Dans i Nord, som Piteå kommun också finansierar. Här finns förutsättningarna för en modern dansinstitution.
Cecilia Björklund Dahlgrens övertygelse är att utbildnings- och kulturpolitiken bör samverka för att stärka danskonsten ännu mer.
– Inför nästa läsår har vi fått ett till kvitto på statsmakternas förtroende och det känns roligt att ännu fler barn och unga får dansa i sin vardagsmiljö.