Även i år presenteras några nyheter när musikhögskolans studenter och lärare tar en februarihelg i anspråk för att presentera sig och sitt kunnande genom att arrangera offentliga konserter.
Festivalkänslan är given när konstellationer som är högst tillfälliga varvas med mera fasta.
Den här gången har samtliga medverkande anknytning till Piteå, genom tidigare eller pågående studier, och antalet lärare ser ut att vara färre än vanligt.
Rivstart
Torsdag kväll rivstartar festivalen med hela tre konserter. Först en halvtimmes salongsmusik med slagverk i Acusticums foajé, innan det är dags för filmmusik på orgeln. Umeås domkyrkoorganist Lisa Oscarsson och hennes bror Emil Eriksson som spelar klarinett, bjuder på något som blivit stor succé i Umeå.
– Egentligen började filmmusikprojektet när jag studerade i Piteå och arrangerade något som jag kallade Lördagsgodiskonserter i stadskyrkan.
– När jag sedan började jobba i Umeå engagerade jag ungdomar i stan genom att låta dem önska låtar de ville höra på orgel, göra affischer till konserter och sådant. Det blev jättepopulärt, säger Lisa Oscarsson.
Inspelning
Efter det tror hon ännu mer på att det är bra att som musiker blanda olika genrer, för hon upptäckte att de som gillade film- och populärmusiken sedan vågade komma och lyssna när hon spelade Bach – och tvärtom.
– Det uppstod ett möte. Jag har också fått många nya orgelelever tack vare det och återväxten är viktig, säger Lisa Oscarsson.
Hon är glad över att hon har gott om tid till förberedelser inför torsdagens konsert, eftersom hon aldrig spelat på Orgel Acusticum förut.
– Jag blir som ett barn, det är så roligt att prova allt! Jag vet ingen annan orgel som kan få musiken kan låta precis som i filmerna, så jag ska inte improvisera utan måste så klart använda den möjligheten.
Hennes man Johannes Oscarsson är även han tidigare Piteåstudent och frilansar som ljudtekniker. På Midvinterfestivalen hjälper han två studenter med inspelningar av konserterna.
Producenten för Midvinterfestivalen heter i år Mikael Roos och är masterstudent i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet. Han berättar att kvällen fortsätter med Musikhögskolans flöjtorkester. 15 flöjtister leds av David Wahlén, dragspelare och dirigent.
– Kul att han vill komma tillbaka till Piteå, konstaterar Mikael Roos.
Även på fredag blir det orgelafton, då med musikhögskolans fyra orgelstudenter.
– Bland annat spelar flöjtisten Molly Påhlsson ett stycke tillsammans med Per Brudsten på orgel.
Efter det flyttar festivalen in i Black box, där Malin Hansson och Kenneth Bakkelund i duon Étonné spelar elektropop.
Glömd schlager
Lördag eftermiddag startar med publikmagneten klassisk sång. Den här gången i aulan och programmet heter ”Mon coeur” – Sånger från hjärtat. På kvällen spelar Musikhögskolans stråkorkester ett varierat program under ledning av Helge Kjekshus, tillsammans med tre solister – däribland Mikael Roos.
Sedan blir det schlager med studenter från studio- och rocklinjen.
– De spelar låtar som de gillar men som inte tog sig hela vägen i schlagerfestivalen och därför har glömts bort, förklarar Mikael Roos.
Han är för övrigt också med i kören Troendegruppen, som avslutar Midvinterfestivalen på söndag kväll tillsammans med instrumentalister från musikhögskolan och Framnäs. Allt under ledning av Stig Sandlund i Hortlax kyrka.
– Det är konstigt nog första gången Troendegruppen är med på Midvinterfestivalen och det är första gången festivalen flyttar utanför Acusticumområdet, säger Mikael Roos.
Söndagen innehåller även denna upplagas enda lunchkonsert. Då spelar musikhögskolans jazzkandidater i Black box.