Midvinterhet musik

Musikhögskolan värmer även i år upp kalla februari med en midvinterfestival. Krutet satsas på fyra huvudkonserter i olika genrer. - Det känns mer publiktillvänt så här. Vi vill inte att folk ska få känslan att de är på studiebesök, därför har vi dragit ner på kringarrangemangen" säger Kjell-Peder Johansson som regisserar musikalkvällen.

Ekaterina Vasiljiva, Denis Diaz och Mikael Mannberg ger smakprov på vad de tänker spela under den latinamerikanska aftonen som öppnar festivalen.

Ekaterina Vasiljiva, Denis Diaz och Mikael Mannberg ger smakprov på vad de tänker spela under den latinamerikanska aftonen som öppnar festivalen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-02-11 06:00

Musikstudenterna och deras lärare har i år beslutat att plantera sin vinterfestival, som även media-avdelningen på institutionen är engagerad i, djupare i publikens medvetande - genom att slimma den. Dagtid begränsas utbudet till vad orgelstudenterna arrangerar i orgelsalen.

Musikaliskt koncentrat
Möjligen kan det också bli någon enstaka konsert i orkestersalen, men det är slut med lunchmusik, foajémusik och annat som tar fokus från de fyra entrébelagda konserterna. I morgon, lördag, planeras överraskningar i centrala Piteå, för att påminna om vad som komma skall.

- Festivalen har blivit för pompös de senaste åren. Därför försöker vi förnya den lite, men den innehåller fortfarande musik med kör, ensembler och orkestrar.

- Vi öppnar med en latinamerikansk afton, slutar med en musikal, och däremellan blir det klassiskt och soul, säger Leo Holmberg, som undervisar i ämnena elgitarr, ensemble, klassmusik och improvisation.

Han tillägger att festivalen skulle pågå i två veckor om målet vore att presentera hela spektrat av musikalitet på institutionen.

- Vi har gjort ett tvärsnitt och det ska hålla hög klass. Vi lider av att inte ligga i centrum, publiken måste veta att den får valuta för pengarna även om entréavgiften är låg jämfört med annat. Det här är inte ett ställe man bara droppar in till spontant, säger Leo Holmberg med Kulturens hus i Luleå som jämförelse.

Synnöve Dellqvist är koordinator för Konstnärlig kandidat-utbildnnigen och undervisar i sång, röstvård och sångmetodik.

- Om vår festival ska fastna hos Piteåpubliken måste vi hålla väldigt hög klass. Därför koncentrerar vi oss mer i år, vi har till och med haft audition till solouppgifterna i musikalen som även innehåller någon operaaria. Det ska bli jätteroligt att låta publiken upptäcka olika genrer som vi håller på med här på skolan, säger hon.

Även under andra delar av året bedrivs utåtriktad verksamhet av lärare och studenter. Bland annat brukar Synnöve Dellqvists kandidater sjunga för pensionärer. Men att inför en stor publik medverka i en musikalkonsert på Acusticums stora scen, är förstås något extra. Kjell-Peder Johansson är lärare i scenisk beredskap och det här är tredje gången han är engagerad i festivalen. Han bekänner att de båda andra gångerna slutat i tårar:

- Jag brukar sitta och gråta i slutet, så hög nivå håller sångarna och musikerna.

Som regissör försöker han "skruva till det" för att ge eleverna en utmaning - det räcker inte med att sjunga bra, de måste agera också.

- Synnöve brukar vara konferencier men i år ska hon och jag att vara på scenen hela tiden. Det kommer att bli väldigt roligt och väldigt otäckt, allt för publikens skull, säger han.

Musikalkonserten "Oh what a Circus" är en enaktare liksom det övriga utbudet i midvinterfestivalen. Slagverkstudenten Denis Diaz var med i fjol också, då var han gigolo.

- I år ska jag vara med i de klassiska delarna och på soulkvällen. Det blir sanslöst kul! säger han.

Kammarmusik
Latinokvällen som utgör invigning på torsdag med första- och andraårs jazzstudenter, bjuder "troligen" på flamencodans också enligt förhandsinformationen. Soulkvällen på lördagen presenterar tre olika typer av stilarten med tre stora konstellationer från studiomusiker- och musiklärarutbildningarna.

- Det kan bli ett bra party, tror Leo Holmberg.

Fredagens klassiska blandning framförs av Musikhögskolans kammarkör och kammarensembler. Det blir musik av bland andra britten Edward Elgar och stockholmaren/Piteåpendlaren Anders Åstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!