- Hon är min personliga rådgivare och assistent. Vi startade ett nytt liv där för tre år sedan, när vi fann ett fantastiskt hus till salu, säger Jan Berg och tillägger att det inte är mycket rådgivaren gillar av det han målar.
- Hon har svårt för ansiktena som jag själv tycker så mycket om att måla. Jag kommer inte förbi dem, de har följt mig hela mitt liv. Jag kan inte låta bli när jag hör italiensk musik, för den är så målande.
När Jan Berg fick garantipension från sitt arbete som skogskonsulent för 15 år sedan, började han som tidigare varit hänvisad till att måla på kvällstid att skapa på heltid. Vissa perioder blir så intensiva att han plötsligt finner sig stå utan både dukar och färg. Blått blir det särskilt ofta brist på och de målningar utan blått som han nu ställer ut, är målade sådana gånger. Annars finns alltid den färgen med.
- Ibland när jag är utan duk målar jag på någon gammal målning. Jag vet att det är dumt, men jag tycker förstås att jag förbättrar den. Och ibland sågar jag till en masonitskiva och målar på pannå som det så fint heter.
"Skrytlista"
Jan Berg är alltså ganska produktiv, men på sommaren gör han uppehåll och laddar inför nästa nonstop-period. Cirka hälften av de drygt 20 målningar han visar i Piteå är ändå nygjorda inför den här utställningen, för han är också en flitig utställare och i våras sålde hans tavlor så bra att han tyckte sig få ont om material. Det senaste året har han visat sin konst i Umeå, Skellefteå, Örnsköldsvik, Stockholm, Trondheim och Luleå. Han är också representerad på Norrbottenssalongen med titeln "Humoristen".- I Stockholm har jag ständigt tavlor hos en gallerist som tar 50 procent i provision för att sälja dem. Det kan låta mycket men om han säljer dyrt är det faktiskt lönsamt, så jag låter honom fortsätta, säger Jan Berg och skrattar åt situationen.
Han påpekar också att konstnärer brukar ha en skrytlista och på hans står definitivt att han medverkade vid Liljevalchs vårsalong i Stockholm 2000. I samband med det publicerade PT en artikel om Jan Berg, när reportern Rolf Hallgren och fotografen Robert Lundberg träffat honom i Luleå. Annars är det många år sedan han var aktuell för Piteborna med en utställning.
Känsloperspektiv
Jan Berg anser att det är viktigt att äga en portion humor som konstnär, så att man får perspektiv på allvaret. Om allvaret är för stort blir konsten pretentiös, som han säger, och det verkar vara en egenskap som han inte på något sätt vill förknippas med. Följdriktigt andas inte bara motiven utan även titlarna humoristiskas budskap, ibland så till den grad att de påverkar betraktaren negativt.- I Örnsköldsvik hade jag med den här målningen, som förresten är min egen favorit, säger han och visar på den enda ansiktsmålningen i utställningen med bred svart ram.
- En kvinna gillade den så mycket att hon ville köpa den, men när hon fick höra att titeln är "Den opålitliga älskarinnan" blev hon så arg att hon ändrade sig. Hon tyckte att jag kan vara opålitlig själv, säger Jan Berg, förundrad äöver att människor kan vara så humorlösa.
Han har för övrigt historier att berätta om alla sina målningar och tilläggas kan att det enda ansikte som målats i profil är självåporträttet.
Eftersom ansiktsmålningarna är sprungna ur hur han observerat människor han mött, har olika ansikten (inte bara håret och kläderna) olika färg.
Vinkelperspektiv
Formaten är stora, hemma har Jan Berg ännu större målningar än dem han nu visar.- Jag fabulerar mycket, annars går det inte. Som konstnär får jag till exempel måla perspektiv hur jag vill, men min svärfar Arne irriterade sig på att ingenting stämde.
- Då målade jag "Arnes bord", ett perspektivmåleri som började med en skiss i en restaurang. Som du ser ryms det inga blommor på bordet eftersom perspektivet är rätt, men svärfar tycker inte att det gör något. Han är lite stolt över att ha en målning uppkallad efter sig.
Jan Berg har en favoritkonstnär framför andra, Edvard Munch.
- När jag var på Nationalgalleriet i Oslo och såg hans målningar fick jag ståpäls, trots att det var en het sommardag! Han är min stora inspirationskälla.