Med kärlek för svensk opera

Dorothy Irving, tidigare professor i klassisk sång och alltjämt ledamot av Kungliga musikaliska akademien, är i Piteå för att ge mästarkurser i operasång. Med en nysläppt antologi hoppas Dorothy Irving föra svensk opera vidare ut till nya generationer sångare.

Foto från Dorothy Irvings besök vid Sibelius-Akademin nyligen.

Foto från Dorothy Irvings besök vid Sibelius-Akademin nyligen.

Foto: Karoliina Pirkkanen

Piteå2014-04-08 17:31

Hon är 87 år men låter inte energin sina. Dorothy Irving har undervisat i Piteå ett flertal gånger, och nu är det dags att ge lektioner igen. Hon tycker det känns trevligt att vara tillbaka.

– Det är underligt, och kallt. Nej men det känns jättebra. Det är kul att komma till skolan, där känner jag mig hemma, säger hon.

Hennes undervisning i Piteå fokuserar mycket på konstnärligt uttryck, och på onsdagen avslutar man med en konsert med svenska arior.

– Jag vill åstadkomma en säkerhet hos sångerskorna inför onsdagens konsert. Med lite tur blir det till och med vackert, säger hon med glimten i ögat.

– Många av de här verken är väldigt komplexa och svåra att sjunga. Mitt fokus är att få sångerskorna att hitta sig själva när de sjunger ariorna. Att få fram deras konstnärliga sida och hur de ska gestalta sig själva i sin sång och i de här svenska operaverken.

Fem års jobb

Antologin ”Svenska operaarior 1874-2009. För röst och piano med 147 arior ur 89 operor av 54 tonsättare” som Dorothy Irving och hennes kollegor gett ut, är en samling svenska operastycken. Det stora jobbet har legat i att hitta alla dessa stycken, för att sedan göra ett urval av vilka man vill ta med i samlingen.

– Vi har letat i arkiv och bland handskrivna dokument, såväl som i digitala databaser och radioarkiv.

–I slutänden blev det 147 arior ur 89 operor som kom med i samlingen. Jag och mina kollegor Anders Wiklund, Kjell Ingebretsen och Karin Bartosch har jobbat med det här i fem år, säger hon.

Antologin är, enligt Dorothy Irving, den enda av sitt slag i svensk musikhistoria.

– En sådan här antologi har inte gjorts tidigare vad vi vet. Vi har fått positiv respons även från andra länder, från Tyskland och Storbritannien, säger hon.

Undanskymd tradition

Svensk opera är på många sätt ett undanskymt kapitel i den stora operarepertoar som spelas över hela Europa. De italienska, tyska och franska verken är de som får ta störst plats på Europas operascener. Trots detta finns tusentals svenska verk av hög kvalitet, varav många inte satts upp på årtionden, eller ens århundraden. Beställningsverk som framförts en eller ett fåtal gånger och sedan fallit i glömska.

Dorothy Irving har tillsammans med sina tre kollegor gått igenom svenska operakompositioner och valt ut 147 arior till den antologi som nyligen publicerats.

Förhoppningen är att föra fram dessa operor i ljuset igen, men framför allt att låta den nya generationens operaartister tidigt stifta bekantskap med den svenska operatraditionen.

– Det Dorothy och hennes kollegor gjort är inte bara ett stort jobb. Det är en kulturgärning, säger Ann-Christine Biel, operasångerska och projektledare för antologiutgivningen.

Dorothy Irving är själv nöjd med arbetet, och tycker att det man gjort är viktigt.

– Jag vill se till att det jobb vi gjort sprids och att våra sångare ska känna ett ansvar för sitt lands musik. Förhoppningen med utgivningen är ju att de tar med sig den svenska operan ut i sina liv. Att det blir en naturlig del av vår kultur, säger hon.

FAKTA

Dorothy Irving

Född 1927 i Storbritannien där hon också utbildade sig, flyttade till Sverige 1960.

Lyrisk-dramatisk sopran, specialist på romanssång och interpretation.

Innehade Sveriges första professur i sång, vid Malmö musikhögskola åren 1986-1992.

Farmor till artisten Sarah Dawn Finer.

KÄLLA: NE OCH WIKIPEDIA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!