Marie Lindgren gick ut första årskursen vid konstlinjen i Sunderbyn för ett år sedan. Sedan fortsatte hon med en kurs i grafisk formgivning på Berghs i Stockholm.
Därmed har hon börjat förverkliga en dröm som hon länge burit på, men som hon haft lite svårt att motivera inför sig själv och andra.
- Jag har ett bra heltidsjobb som jag trivs med, så det är inte därför jag kände att jag ville ägna mig mer åt att måla, förklarar hon och fortsätter:
- Att det dessutom är ekonomiskt oförsvarbart att ta tjänstledigt för att ägna sig åt konsten, gjorde det till ett tufft beslut att fatta.
Lång längtan
Genom åren har Marie Lindgren skrivit många ansökningar till konstutbildningen i Sunderbyn, utan att skicka iväg dem.
Exakt varför hon till slut bestämde sig för att även posta en ansökan kan hon inte riktigt förklara, men rent allmänt var det för att hon behövde få utlopp för sin skaparlust.
- Sedan jag var liten har jag målat till och från i perioder och däremellan har jag hållit på med skapande i någon annan form, till exempel trädgårdsarbete och fotografering.
- När jag blev antagen till Sunderbyns konstlinje och tackade ja, var jag ute efter att få prova på allt möjligt.
- De har 13 verkstäder att testa och det jag tog med mig och vill fortsätta med är textiltryck och att måla, säger Marie Lindgren.
Inspirerande verktyg
I egenskap av näringslivsutvecklare vid Piteå kommuns tillväxtavdelning arbetar Marie Lindgren med information, men att hon fortsatte till Berghs i höstas har mer med personligt intresse att göra.
- Många av mina målningar liknar illustrationer mer än konst, om det nu finns någon gräns däremellan. Jag tycker om att hitta former, färger och mönster och det kanske går att lika gärna göra i datorn, men de verktyg jag använder inspirerar mig också.
- Penslarna och färgerna är en del av det lustfyllda.
Två sätt att måla
Marie Lindgren bekänner utan omsvep att målningar med djup är mycket svårare att få till, men ibland vill hon komma bort från de grafiskt distinkta detaljerna.
Då flödar färgen mer och uttrycket blir mer abstrakt, även om hon ofta utgår från någon grafisk form.
Den gemensamma nämnaren i Marie Lindgrens bilder är att motiven är naiva och växer fram ur hennes egen fantasi.
- När jag målat de glada fåglarna, som egentligen föreställer alla dessa vackra människor som finns omkring oss, har jag inte behövt tänka så mycket.
- När jag målat fåren, som jag tror jag fick inspiration till när vi var på Gotland, och de sorgsna prinsesslika flickorna, har jag behövt tänka mer på hur allt stämmer med ljus, skuggor och komposition.
- Båda sätten att måla har sin tjusning för mig, men metoderna är helt åtskilda.
I morgon kväll är det sedvanlig konstträff med månadens utställare i PT:s foajé och Marie Lindgren ser fram emot att möta en publik utöver vänner och bekanta.
- Det känns roligt att se målningarna hänga tillsammans på en plats som den här för första gången och jag hoppas att de gör någon glad.
- Att ha min första egna utställning känns kul men ovant, det är ju en helt annan sak att ställa ut offentligt än att visa för folk man känner.
Satsar på konsten
I framtiden vill Marie Lindgren fortsätta att satsa på sitt fritidsintresse och hon har redan bestämt sig för att tacka ja om hon erbjuds att ställa ut fler gånger.
- Just nu är jag så full av inspiration och nya intryck att jag måste ta paus från Sunderbyn, men jag vill gärna gå de två återstående åren på utbildningen också.
- För mig var det första året en helt ny värld, där allt var tillåtet och möjligt.
- Berghs var också inspirerande men där var fokus ett helt annat med många regler i skapandet, säger Marie Lindgren som tilltalas av just dessa kontraster.
Maries dröm blev sann
Marie Lindgren debuterar som separat konstutställare genom att visa sina målningar i Piteå-Tidningens foajé under maj månad. Flickor, fåglar och får blir till hemma vid köksbordet på kvällarna när barnen somnat.
Marie Lindgren målar alltid i akryl, för att det är mest praktiskt då ateljén är hemma i köket. Fåglarna är ett uttryck för hur hon ser på sina medmänniskor: Humoristiska och med roliga mönster. "Vi går alla omkring med en fasad av att vara omedvetna om hur vackra vi är. Våra ansiktsuttryck är neutrala, ändå spritter det i oss".
Foto: Emil Magnusson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!