Ingen i huset tvivlar på henne när hon säger att det inte var marknadsföring hon i första hand var ute efter när hon föreslog regelbundna konstutställningar i tidningshuset. Snarare började det hela med att hon tänkte på personalen:
- När vi byggde om 2002 blev lokalerna ljusare och trevligare, men jag tyckte att något fattades. Eftersom vi arbetar mycket med personalens hälsa, var det lätt att presentera iden om konst på väggarna. Det finns ju statistik på att konst är hälsobefrämjande.
Nya kunskaper
Enligt henne själv var det ungefär allt hon visste om konst då. Annat är det nu.- Varje konstnär som varit här har lärt mig något nytt. Vi har haft mycket trevligt med alla utställare.
- Det roligaste är ändå att se personalens reaktioner varje gång en ny konstnär kommer. Ingen är oberörd och ibland kan det uppstå två läger. Olika personer kan uppfatta samma konstverk som antingen hemska eller läckra, säger Maria Lundqvist.
Stort gensvar
Affärsiden är att upplåta yta för att hjälpa konstnärer ställa ut. Konceptet är en succe, foajen har varit fullbokad sedan starten. Ju fler utställare, desto roligare tycker Maria Lund- qvist det är att fortsätta.- Meningen är inte att PT ska tjäna pengar på det här, vi tar ingen provision. Och vi ska inte bli en konstförening, då tror jag att grundtanken tappas bort, säger hon.
Flera mycket kända konstnärer har ställt ut i PT:s foaje, bland en lång rad amatörer och mindre etablerade namn. De flesta har någon anknytning till länet, men det är inget krav. Maria Lundqvist är själv förvånad över responsen - gensvaret utifrån är minst lika stort som det från PT-personalen och hon gör sitt bästa för att greppa vad succe innebär i det här fallet.
- Två eller tre gånger per år satsar vi på spets. I början fattade jag inte alls vad jag höll på med, jag bara ringde och frågade om de ville vara med. Och det ville de. I efterhand förstod jag hur stora de är i konstvärlden och att vi fått hit svårbokade namn.
Natten före den här intervjun kunde Maria Lundqvist inte sova, bekänner hon. Orsaken är en konsthändelse som utsträcker sig inte bara till foajen, utan till nästan samtliga vägg- ytor i PT-huset. Under april-maj visas de 41 konstverk i Piteåmålningen, som kom till en natt under PDOL 1990 när 32 konstnärer medverkade.
Systematiskt arbete
Maria Lundqvist har bett samtliga som ännu är i livet att svara på sju frågor om händelsen - bara det ett jättejobb. Svaren finns samlade i en broschyr tillsammans med bilder.- Att se personalen gå runt och kommentera och diskutera målningarna ger mig gåshud. Jag blir tårögd av att prata om det! säger Maria Lundqvist med ett motsägelsefullt leende.
Inte sedan Piteåmålningen ställdes ut på World Trade Center i Stockholm 1991 har den visats i sin helhet. Tack vare Maria Lundqvist blir Piteå först med att visa målningarna igen.
Eftersom tidningshuset är låst blir det visningar vissa måndagar och onsdagar 13.00 och 17.00. Det finns även möjlighet att boka andra tider för visning.
- Det blir som ett öppet hus fast med många bokade tider. Och många besökare hoppas jag, förklarar Maria Lundqvist.
Föreläsning
I samband med utställningen av Piteåmålningen har hon engagerat en av de konstnärer som var med den där julinatten för 17 år sedan, till att hålla en föreläsning om konst och hälsa.- Anna Toresdotter kommer 20 april. Jag minns att hon hade sin nyfödda dotter på armen medan hon målade. Tänk att alla hade samma motiv för ögonen och att målningarna blev så totalt olika. Jag tycker det är jättehäftigt att vi lyckats samla dem här i stan igen.