Mannen bakom bilderna på utställningen

Många festivalbesökare har kommit ned till PT: s konstfoajé under helgen. Där har det varit rockbandet Kent på samtliga väggar. I lördags dök även fotografen till de flesta bilderna upp.

Jonas Linell står bakom de flesta av Kents albumomslag samt bilder som finns att se i PT:s konstfoajé.

Jonas Linell står bakom de flesta av Kents albumomslag samt bilder som finns att se i PT:s konstfoajé.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ2010-08-02 06:00
Han står bakom de flesta av bandets albumomslag och många bandbilder. Jonas Linell har kallats för Kents hovfotograf, men den titeln känner han inte riktigt igen sig i. Han har jobbat länge med Eskilstuna-bandet och tycker att mycket som har blivit har varit tur.
-  Jobbar man länge med varandra så blir det det till slut lika. Men jag är reklamfotograf och vaknar inte upp med några stora idéer. Alla dem är Jocke Bergs.
Till slut är det däremot han som tar bilderna och han är stolt över att få vandra omkring bland sina verk. Det är första gången de visas i denna omfattning tillsammans med många konsertbilder från Kents 20 år som band.
-  Det här är märkvärdigt men jättekul. Jag är inte så bra, men med rätt förpackning ser det snyggt ut, säger Jonas Linell och skrattar.
Varje bild har en historia bakom sig. Linell berättar om hur de hittade den unga tjejen på omslaget till skivan "Hagnesta Hill" från 1999. Hon gick på en casting för en vetebrödsreklam. Den ansvarige skulle också hitta en tjej till Kents omslag och tipsade om den unga tjejen.
-  Hon hade blont lockigt hår då, men på omslaget har hon svart hår med lugg. Det var hon som startade hela den trenden. Hennes pappa var general och ville godkänna texterna på skivan före han sa att det var okej att hans dotter var med.
Jonas Linell menar att alla artister som skriver sina egna låtar är intresserade av hur de ser ut. De andra är helt i skivbolagens händer. Han berättar hur han blivit utjagad ur kontor för att de tyckt att han och bandet var tokiga med sina idéer. Men så har också Kent en egen stil som går igenom allt.
-  Kent kommer aldrig att sitta i någon morgonsoffa. Allt är ett sätt att bygga image på, säger Jonas Linell.
Utställningen "Kent - på nära håll" pågår under hela augusti ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!