Mångsysslare blickar tillbaka

MÅNGSIDIG. Svenska underhållningselitens meste mångsysslare är tillbaka på scenen. På lördag kommer Claes af Geijerstam till Pite havsbad för 60-talsshowen "Love is all you need" tillsammans med grupperna Repeatles och Liverpool.

Piteå2007-11-08 00:00
När undertecknad jollrade i barnvagnen orsakade Claes af Geijerstam rabalder i media genom att sjunga "dina bröst är som svalor som häckar" i melodifestivalbidraget "Sommar’n som aldrig säger nej" tillsammans med Göran Fristorp som vann, före Abbas "Ring ring".

Redan då var han ett etablerat namn som ex-medlem och låtskrivare i Ola & The Janglers. Sedan dess har han skrivit filmmusik, producerat, turnerat, varit ljudtekniker på Abbas världsturne, gjort radio, tv och mycket annat.

När kommer din bok?

- Ehh, ja (skratt), grejen är att en bok blir inte intressant förrän man går på djupet och berättar privata saker. Alla lever ju nu, va? Jag känner inte att jag vill göra någon sån här Magdalena Graaf-memoarer när man fyller 35 och så där ...

Men du har ju fyllt mer än så.

- Ja, det har jag. Jag lever så mycket nu och framåt och ägnar väldigt lite åt det som har hänt. Det är när man gör den här typen av produktioner som man blir påmind om att man har ett väldigt långt förflutet.

Hyvens kille

I Mats Olssons roman "The lonely boys" målas Claes af Geijerstam, då nybliven gitarrist i Ola & The Janglers, upp som en hyvens kille bland drygputtar till popstjärnor.

- Han har ett minne av att jag inte fjantade mig. Man pratade med folk som kom i närheten. Det är lite så fortfarande. Jag står och pratar med folk i Konsumkön. Det var hedrande att han hade så kraftigt minne av det att han tog upp det i boken.

Ola & The Janglers var ett av de stora popbanden i landet på 60-talet och deras cover på "Let’s dance" blev första svenska låt på Billboard hot 100.

- Det är spännande att ha upplevt någonting som en "first". I dag är alla riff och ljud tillgängliga. 12-åringar kan bli hårdrockgitarrister med hjälp av en bok, en spelskola och färdiga ljud. Då fick man fundera på "hur fan ska man få det att låta på det här sättet". Det var jävligt roligt att ha pionjärkänslan. Det fanns ingen förlaga.

Radio för dansgolvet

Med programserien "Rakt över disc" blev "Clabbe" en stilbildande dj på 80-talet. Han gör fortfarande många dj-jobb och vill "ut på nån kanal" och jobba mer med radio. Förhandlingarna är klara med en radiostation, men det har skjutits upp i två års tid på grund av att han haft fullt upp.

Ditt sätt att prata kring låtarna gjorde dig speciell, men den typen av dj:ande verkar ha försvunnit. Är det en tråkigare dj-kultur i dag?

- Det är ju så segmenterat dj:andet i dag. House, schlagerbar ... Jag gör bred dj-underhållning mer verbalt. Däremot kan jag ju inte göra radio för dansgolvet. Många tycker att jag ska prata som fan mitt i låtarna, men jag måste ha kontakt med danssituationen.

Tackade nej till "Idol"

Som medlem i juryn de första säsongerna av "Idol" mötte han en ny publik och starka reaktioner.

Träffar du folk i Konsum-kön som tycker att du stirrat obehagligt på Idol-deltagarna?

- 2004 var det en allmän missuppfattning att vi förnedrade deltagarna. Sedan har de förstått att det är frivilligt. Många är ju glada, till och med, att få göra bort sig. Jag får inga gliringar om det.

- Däremot finns det ett missförstånd. Jag slutade ju självmant för att vi inte kom överens ekonomiskt, men det är många som går omkring och tror att jag fick sparken.

Vad tycker du om årets upplaga?

- Jag har beslutat mig för att inte kommentera "Idol". Tyvärr tar andra tidningar tag i det och gör konflikter av det. "Clabbe spolar Idol" står det på löpet. Jag vill inte ha det.

Men du kollar i alla fall?

-  Jag hinner inte det. Jag står på scenen då. Jag kanske tar någon repris ibland, men jag följer det inte.

Du har inte stängt dörren för "Idol".

- Nej. Vi får se om de vill göra något nytt och kontaktar mig. Det går bra. Jag vet hur man gör.

Vi kunde se dig i "Doobidoo" härom veckan. Du sa "pass" på Darin. Har du dålig koll?

- Jamen säg en Darin-låt. Säg! Hallå?!

Nä (skratt), men du har jobbat närmare honom än jag har gjort.

- Jag har hört honom på Idol, men inte jobbat med hans plattor. "Let it rain" kunde man försöka på, men då skulle Sara (Löfgren) kunna den. Det var bättre att gå vidare. Man vet att det dyker upp Eva Dahlgren eller nåt.

Inte bättre förr

Den aktuella turnen är Clabbes första sedan han var medlem i Little Mike & The sweet soul music band på 80-talet.

- Det är skitkul. Man får köpa nya instrument och plocka fram sin gamla Vox AC-30 (förstärkare) från -65.

Vad kan publiken förvänta sig?

- Framför allt en story och många smakprov på olika band, inte bara Beatles. Det blir Who, Kinks, Stones, Searchers ...

Vare sig det är Kersti Adams Ray eller Ulf Lundell som för talan beskrivs 60-talet som en väldigt speciell tid. Claes af Geijerstam håller med.

- Det var den totala friheten. Om en popmusiker skrev en dixielåt var det ingen som tyckte att det var konstigt. I och med att det var elgitarr och trummor var det popmusik. I dag ska den vara rå, tuff, bluesbaserad ... Det är inte samma glädje i dag. Vete fan om det finns några glada poplåtar nu. Pop har gått mer åt rock. Pop finns knappt.

Men du säger inte att det var bättre förr?

- Om någon frågar det säger jag "nej, men du var bättre förr". "Det" var inte bättre, men du var piggare, starkare och gladare, hade det roligare. Det är gnällspik att säga att det var bättre förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!