Den till Göteborg utflyttade Umebon Jan Bylund är komiker, programledare, copywriter och föreläsare. Hans vapendragare Mattias Lundberg, med rötterna i Älvsbyn, är psykolog, psykoterapeut, docent i psykologi vid Umeå universitet, samt författare, föreläsare och moderator och bosatt i Umeå. 2011 gav han ut en handbok i hur man hanterar jobbiga människor på arbetet och 13 typer av par, med exempel på vad dessa säger till psykologen. Den hade titeln "Jäkla människa" och blev en föreställning som han och Jan Bylund turnerade med.
– Vi kände inte varandra så väl då, men upptäckte att vi är väldigt lika som personer. Vi är båda pessimistiskt lagda och har alltid negativa förväntningar. Janne är lika less på positivistyran som jag. Vi tycker det är rena svamlet med positivt tänkande, säger Mattias Lundberg.
Planerar tillvaron
Boken "Den lyckliga pessimisten" har undertiteln "Varför negativt tänkande är positivt". Mattias Lundberg påminner om att pessimismen sedan 30 år tillbaka har en stark företrädare i Pitebygden genom Ronny Eriksson och hans medmusiker i Euskefeurat som gjort låten "Pessimistkonsulten".
– I övrigt är det knappast någon som här i Sverige ifrågasätter myten om positivismens fördelar, säger Mattias Lundberg.
Han menar att många tjänar på att tänka negativt, för pessimister ser faror före optimister.
– Vi förbereder oss och planerar inför olika scenarion, istället för att behöva ordna upp allt efteråt. Om vi pessimister gör fel blir vi glatt överraskade. Gör vi rätt är vi också vinnare.
Mattias Lundberg säger bestämt att pessimister är mer avslappnade, tvärt emot vad de flesta tycks anse.
– Vi har rimliga förväntningar helt enkelt. Om jag utgår från att det blir en regning sommar behöver jag inte få panik om det regnar under semestern, för då har jag redan planerat att jag kan städa förrådet, exemplifierar han.
Realism
Exempel på fler negativa följder av positivt tänkande saknas inte i duons lättsamt skrivna bok, vars påståenden underbyggs av hänvisningar till psykologisk forskning. En aspekt som tas upp i boken är optimistindustrin, som inte vill bli ifrågasatt.
– Det handlar om jättemycket pengar i allt från inspirationsföreläsningar till självhjälpsböcker. När man nagelfar budskapet att det finns enkla lösningar på allt bara man tänker positivt, är det absurt.
– Efter den sköna självhjälp-sessionen väntar vardagen. När problemen inte löser sig automatiskt leder det till skuldbeläggande, säger Mattias Lundberg som i egenskap av psykolog träffar både optimister och pessimister och menar att de förstnämnda lever under större press.
Det gäller till exempel de unga människor som går olika specialgymnasium, exempelvis astronautprogrammet där 25 elever tas in, påpekar han:
– Nog är det väl dags att fundera på hur många astronauter det i finns i världen och hur många av dem som är från Sverige? Att vara optimist i det läget är att skapa falska förväntningar hos ungdomarna istället för att vara realist och säga sanningen.
Författarturné
Mattias Lundberg och Jan Bylund är säkra på att företag och organisationer skulle tjäna på att ha anställda som är mindre optimistiska.
– Företagande bygger ju på riskanalyser, så ju fler optimister desto större risktagande. Jag lovar att han som hällde det giftiga tätningsmedlet Rhoca gil i Hallandsåsen var optimist!
– Varför ska man vakna och vara optimist? Ibland lyckas optimister förstås, men då beror det mer på tur än något annat, säger Mattias Lundberg.