När konstnären Sture Berglund, som vigt sitt liv åt att dokumentera det bottniska landskapet, guidat turister och Piteåbor i skärgården har han sett att intresset för labyrinterna är stort. Eftersom de rymmer både historik och berättelser tycker han det är på tiden med en mer omfattande insats för att belysa hur vanliga de är.
– Vi tar gärna emot förslag på utställningar och Stures idé om labyrinter i Piteå skärgård är ett intressant ämne, säger utställningsproducent Catharina Westling.
Inbjudande
Med labyrinten på Orrskär som förlaga bygger hon ett likadant mönster på utställningslokalens golv, tillsammans med Sture Berglund.
– Min pappas födelseö, så han har lekt i den labyrinten. Den har en symmetrisk form som är lätt att utgå ifrån, därför valde vi den, säger Sture Berglund.
– Att bygga en labyrint är ändå inte lätt! utbrister Catharina Westling när hon ska placera ut de självhäftande rundlarna som används istället för stenar.
Båda är övertygade om att barn som besöker utställningen kommer att älska att gå runt i vindlingarna.
– Labyrinter inbjuder till det även när man ser dem i naturen, konstaterar Sture Berglund.
Konflikt
Piteå museums programsamordnare Morgan Stenberg är också involverad, främst genom att tillsammans med konstnären författa alla texter som ska vara med på utställningen. Den öppnar 31 januari och kommer att pågå tills i mitten av oktober i år.
Trion hoppas på att få sökta bidrag beviljade, så att det finns medel att bjuda in föreläsare och ordna guidade turer till labyrinterna. Den föreläsare som står högst upp på önskelistan heter John Kraft.
– Han besitter en global översikt över labyrinternas historia och befinner sig i en akademisk konflikt med en annan auktoritet på området. De är inte överens om tolkning och funktion, till exempel varför många labyrinter placerats nära gravfält och kyrkor, säger Sture Berglund och tillägger:
– Trätan mellan dem struntar jag i. För mig handlar labyrinterna om fiskerihistorik. De var livsviktiga för de människor som verkade på öarna och längs kusten och det är tydligt att labyrinternas ursprungliga funktion har förändrats med geografin.
Symbolik
Enligt vad som kunnat utrönas har ursprunget med fruktbarhetsriter att göra. Senare ansågs labyrinterna ha en skyddande effekt och var därför viktiga för uppehället. Mönstervandringen började troligen i det gamla Grekland och spred sig över hela världen för att även nå Skandinavien och Barentsområdet.
– Labyrintmönstret är enkelt att överföra till olika material och kanske det är därför symboliken lätt kan överföras till människornas egna behov, säger Morgan Stenberg.
Även i Västerbottens kustland och skärgård finns en hel del labyrinter, liksom på den finska sidan. Här är det vanligt med stenlagda labyrinter på marken, men på andra håll återfinns formen på mynt och hällristningar, i arkitektur och mosaiker med mera.
– Koncentrationen kring det här området i Bottenviken är märklig och det finns helt säkert fler labyrinter i vår närhet än vad vi vet om. Många är dolda på grund av att naturen tagit över, men ibland när renarna betat går de att upptäcka, säger Sture Berglund.
Skattjakt
Han har flera idéer om hur Piteå kommun skulle kunna ta vara på det stora intresse för labyrinterna som han sett både bland bofasta invånare och turister.
– Labyrinterna är en del av vår gemensamma historia och det skulle vara roligt om vi hittade de som är gömda. Varför inte uppmuntra fler att leta och arrangera labyrintjakt i anslutning till guidade turer?
– Att hitta en gömd labyrint är som att hitta en skatt. Där de finns brukar det också finnas en gammal fiskeplats eller till och med ett bortglömt fiskeläger, säger Sture Berglund.
Han har fler förslag och ett av dem är snarare en önskan:
– Tänk om kommunen skulle anse sig ha råd att ta upp några gatstenar och bygga en labyrint på Rådhustorget. Jag tror det behövs sådana satsningar för att knyta an till historien och visa vad vi har. Labyrinterna väcker intresse hos så många när de väl upptäcker dem.
Catharina Westling håller med:
– Skärgården blir mer och mer tillgänglig och då är det naturligtvis bra om folk vet vad som finns där.