Videon är inte längre tillgänglig
Acusticums stora scen har klätts i vintrig skrud inför lördagskvällens jubileumskonsert, då bland annat ett uruppförande utlovas. De 18 sångarna likaså, när alla för första gången repeterar i sina nya scenkläder. En av dem har designat och sytt klänningarna, medan Paula Fahlander från Alvik har skapat caperna som bärs ovanpå.
Johanna Edström från Roknäs flyttade till sin nuvarande bostadsort Luleå för två år sedan, när hon gick den gymnasiala utbildningen i textildesign. Det är hon som sytt de18 måttbeställda scenklänningarna. En idé som hon och körens konstnärliga ledare Susanna Lindmark kom överens om under en av det gångna årets sju körträffar.
– Jag fick några direktiv, till exempel färgen på tyget, men annars fick jag fria händer. Den första modellen jag visade gick hem och så tog vi måtten under en rephelg, säger Johanna Edström.
Vill inte sluta
Att sy 18 klänningar i olika storlekar tog sin tid, men alla passade utan minsta ändring när det var provningsdags.
– Då var det bara fållarna kvar, säger Johanna Edström.
Efter fyra år tillhör hon veteranerna i den nu aktuella körsättningen, där åtta av vokalisterna inte hunnit vara med ens ett år.
– Jag ska inte sluta någonsin, fast det här är en ungdomskör! Till jubileumskonserten kommer 15 tidigare körmedlemmar som nu bor på olika håll i landet och sådana chanser kommer jag alltid att ta sedan. En gång Arctic Light alltid Arctic Light!
Långa resor
Hon får medhåll av Hanna Nilsson som varit med i ett år och har flyttat från Arvidsjaur till Linköping under den tiden. Där bor även en körmedlem som studerar till läkare och ytterligare en till bor söderut i landet. Ännu en bor i Umeå, men alla har kopplingar till Norrbotten.
– Jag pluggar till civilekonom och det blir långa resor när kören ska träffas, men de träffarna är värda både besväret och de extra utgifter det innebär, säger Hanna Nilsson och tillägger:
– Körgemenskapen betyder mycket för mig. Här får man vara ful och dålig och ändå blir man alltid respekterad för den man är. Arctic Light prioriterar jag alltid, den här kören är inget man väljer bort.
Johanna Edström bekräftar:
– Tack vare kören har jag utvecklats socialt på ett sätt som jag inte tror varit möjligt annars. Jag vet inte vem jag skulle ha varit utan Arctic Light, jag har vuxit i mig själv under de här åren.
Mod och vilja
Båda är glada över att få vara med om ett av förhoppningsvis flera kommande jubileumsår, vilket inte är alla körmedlemmar förunnat på grund av återkommande generationsväxlingar. För att komma i fråga för rekrytering måste man vara en i Norrbotten bosatt tjej i åldersspannet 15-25 år.
Susanna Lindmark som startade kören har nu varit med om dess andra generationsskifte, samtidigt som planeringen för jubileumskonserterna startade för knappt ett år sedan.
– En del av processen är att kören måste byggas upp igen då och då. De som vill vara med får anmäla intresse och så har vi en enkel provsjungning. Dels av "Till Österland vill jag fara" som varit standard i alla år, dels av en valfri sång. En röstövning med läsning av fyra noter ingår också, men är inte avgörande, säger Susanna Lindmark.
Hon förklarar:
– Provsjungningen handlar mest om att våga komma dit. Man behöver inte kunna allt, vi ska växa tillsammans, men det krävs att man är beredd att möta andra människor – både de övriga i kören och publiken.
– Eftersom vi träffas vid få tillfällen under ett år är viljan avgörande. Alla måste kunna komma varje gång vi har aktiviteter. Hittills har jag bara mött ambitiösa, fokuserade och hjälpsamma unga kvinnor som prioriterar Arctic Light.
Ambassadörer
Susanna Lindmarks arbetssätt är fritt. Hon styr, men alla sångare är med och improviserar fram stämmor och koreografi. Arctic Light är en scenisk kör, där alla får ta plats och märkas. Det konstnärliga konceptet resulterar i en ljudbild som inte liknar någon annans. I kombination med de visuella uttrycken har det egna soundet och den lokala förankringen gett kören både nationella och internationella priser.
– Vi jobbar också medvetet med förmågor och ledarskap, vilket kanske inte syns så mycket när vi uppträder.
– Det handlar om att stå upp för sig själv och samtidigt kunna visa empati med andra. Entreprenörskap och kommunikation helt enkelt, vi är ju ambassadörer för Norrbotten, säger Susanna Lindmark.
Välförankrad musik
Jubileumsprogrammet som framförs i Piteå lördag kväll och i Kulturens hus i Luleå på söndag, innehåller musik från olika tidsepoker från medeltiden till nutid. Bland annat väntar ett uruppförande. Musikläraren Gunnar Ullberg i Älvsbyn har komponerat "Moarmmha" som passande nog också är namnet på ett fjällmassiv.
–NUS är med under andra hälften av konserterna. De spelar bland annat "Ahkku" som betyder mormor. Ett stycke som Jan Sandström skrev till deras 20-årsjubileum och som handlar om älven som rinner från fjällen till kusten med ordlös kunskap som överförts i generationer.
Susanna lindmark har också skrivit nytt arrangemang för "Song of the mountainbird". Ett stycke i tre satser hon ursprungligen skapade för kören och en stråkkvartett som nu alltså vuxit till symfoniorkester.