I november är det dags för Jan Allan att äta tårta och öppna presenter, men som en för tidig födelsedagspresent har Norrbotten Big Band tillsammans med Norrbottensmusiken tillängnat honom en turné i länet. Tillsammans med bandet ska Jan Allan spela de nykomponerade låtarna som också ska spelas in på skiva.
– Jan Allan har en tydligt utpräglad personlig röst som jag är rätt säker att många vill skriva för. Tanken var att bjuda in de mest spännande och kapabla komponisterna som fick fria händer att skildra sin relation till Jan Allan musikaliskt. Det blir åtta häftiga och olika stycken. Svensk kulturpolitik från sin allra soligaste sida, säger Joakim Milder, konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band.
Trumpetaren Ann-Sofie Söderqvist är en av kompositörerna.
– Han har en specifik egen röst och ett igenkännligt spel. Jag funderade på vad jag skulle göra och försökte göra någonting som passade både Jan och mig. Jag vet inte om jag lyckades, säger hon.
– Jag tycker att du har lyckats väldigt bra. Det ligger mitt i munnen, inflikar Jan Allan.
Café Luleå
Turnén börjar i Piteå i kväll och fortsätter till Arje-plog på fredag. Luleå, Pajala och Haparanda får också besök.
– Det är fantastiskt att jobba med Norrbotten Big Band. Vi har mötts lite nu och då i olika sammanhang. Det är ett av de finaste banden som har fast förankring i landet, säger Jan Allan.
Vilken är din relation till Norrbotten?
– Jag kom till Jokkmokk när jag var en liten treveckorspojk och bodde där till jag var tre år. Sedan har jag har varit mycket i Luleå. Jag minns med glädje ”Café Luleå” där jag fick jobba med Gunnar Svensson som var en mycket god vän och inspiratör på olika sätt, säger Jan Allan.
Hur kom det sig att det blev en turné med Norrbotten Big Band?
– Det är Joakim Milder som kom på att man skulle låta olika kompositörer skriva för mig. Jag gjorde en skiva som heter ”Jan Allan -70”, som gjordes 1970, och sedan kommer den här skivan att heta ”Jan Allan (80)”. Det finns en kopplig bakåt i tiden, berättar han.
”Skylla sig själv”
Joakim Milder berättar att musiken till ett sådant här projekt skulle kunna göras på olika sätt, som att sikta på att göra det bekvämt för Jan Allan.
– Men det är det ingen som har gjort, han får skylla sig själv för han har visat så många gånger att han kan anta den här typen av utmaningar. Det är väldigt få i den hedervärda åldern som har kvar den förmågan att ta till sig ny musik och nya sätt att tänka, säger Milder.
Jan Allan själv är väldigt nöjd över musiken som är skriven till honom.
– De kompletterar varandra väldigt bra de här styckena. Det finns både meditativ musik och lite fartsträckor. Framför allt väldigt fräckt och fint instrumenterat, säger han.
Jan Allan är lite av en mångsysslare och har en mängd olika intressen, exempelvis flyg, bilar och motorcyklar. Han har också givit ut en fotobok. Han berättar att det är tack vare dessa intressen som han har hållit glädjen till musiken vid liv under alla dessa år.
– Jag tror att det är för att jag har varit allmänpraktiserande med många olika typer av jobb och intressen. Jag var partikelfysiker under nitton år och jag spelade inte sönder mig på den tiden. Det ena avlöste det andra, man kunde hålla en kul inställning till musiken, säger han.
Vad kan publiken i Piteå och Arjeplog förvänta sig?
– Många blir kanske förvånade, det är ett sådant modernt format material. Det är både och, både ballader och fräsig storbandsmusik så jag tror att de kommer att gå därifrån och tycka att det var värt biljetten, avslutar Jan Allan.