Lättläst under sommarlovet

Några folkbibliotek i Norrbotten, samt webplatserna Polarbibblo och Barnens Bibliotek, satsar extra på bokaktiviteter för sommarlovslediga unga läsare. Exempelvis Arvidsjaur och Piteå har erbjudanden utifrån samma grundprincip om ett slags boklotteri.

Foto:

PITEÅ2013-06-26 06:01

Om man skriver upp vilka böcker man läst, används informationen sedan som en lottsedel. I Piteå kan den som vinner byta en egen bok mot en annan på biblioteket, på andra platser får vinnaren en bok eller något annat utan byte.

Stadsbiblioteket i Luleå, samt biblioteken på Hertsön i Luleå och i Kalix har ett liknande system. I Boden och Jokkmokk samarbetar man med bibliotek i Västra Götaland och Jämtland. Och på nätsajten Polarbiblo kan den som skriver in ett boktips vara med i boklotteriet.

Alla som har ett bibliotekskort kan vara med i sommarlovsläsningen gratis, vare sig man lånar ljudböcker eller tryckta exemplar. Bibliotekens sommarlovsläsning pågår fram till 2 september.

Nedan följer några lästips som inspirerats av bibliotekssatsningen och som framför allt riktar sig till dem som knäckt läskoden och börjat läsa själva. Men först en bok som nästan lämpar sig ännu bättre som högläsningsbok eftersom det finns så ovanligt mycket att prata om och tänka på när man läst den. Britten Michael Morpugo skrev ”Toro! Toro!” för tolv år sedan, men inte förrän i år ges den ut på svenska av B. Wahlströms förlag.

”Toro! Toro!” är berättelsen om en pojke och hans tjur, men också om tjurfäktning och om det spanska inbördeskriget på 1930-talet som in i våra dagar är aktuellt på flera sätt.

Just nu pågår till exempel protester över hela världen, mot att Högsta domstolen i Spanien kräver att Madrids universitet tar bort monumentet som hyllar Internationella Brigadernas insats under kampen mot Francos fascister.

Trots ämnet svävar orden med lätthet över boksidorna – en eloge till översättaren Barbro Lagergren. Här och var kompletteras texten med fina illustrationer i svartvitt av Michael Foreman. Precis som förra årets utgivning, av Michael Morpugos ”Kaspar – en kunglig katt” som fick positiva omdömen av bland andra PT:s recensent, är ”Toro! Toro!” en bok utöver det vanliga. På samma förlag finns ytterligare en bok av författaren: ”Kensukes rike”, på svenska 2005.

Lika språkligt självklar är inte ”Dennis hemlighet” av David Walliams, kanske mera känd som en i duon ”Little Britain” – åtminstone utanför Strobritannien. Både förlaget och översättaren är desamma, men här märks en problematik med att få det typiskt engelska (som egennamn) att framstå som typiskt svenskt för att bara ta ett exempel.

Själva berättelsen är ganska standardiserad och påminner om vissa ungdomsfilmer från USA där den som stått utanför till sist får alla med sig.

Den här skildringen har ändå sina poänger, för titelpersonens hemlighet är att han tycker det är kul att klä ut sig till tjej och så är han fotbollslagets stjärna. Quentin Blake har illustrerat på ett sätt som understryker bokens humoristiska sidor.

”Karla Brottare och Boris Olsson” är Anders Sparrings andra bok om Karla som är så bra på att brottas. Jonna Björnstjerna har illustrerat och boken ges ut av Natur och Kultur.

Den är fylld av komiska situationer, karaktärer som är lätta att tycka om, och av kärleksfyllda möten.

Detta håller ihop berättelsen som myllrar på samma sätt som en vanlig vardag kan göra, med något som händer hela tiden och för handlingen framåt. Kulmen nås när Karla gör något riktigt dumt – med flit dessutom.

Realism är inte de båda nästa boktipsens kännetecken, också de från Natur och Kultur. ”Fille och Gonkan hos sjörövarna” av författaren Dan Höjer och konstnären Roger Hansson har serietidningskänsla i berättandet av en modern saga, som förflyttar läsaren till gränsen mellan fantasi och verklighet.

Det visar sig nämligen att Filles och Gonkans mormor och morfar kan resa i tiden, till när de var sjörövare.

Lika otrolig är nästa bok i förlagets lättläst-serie: ”Strumpmannen och den stora hemligheten” av Dan och Lotta Höjer, med bilder av Ingela P Arrhenius. Det är den sjätte boken om Strumpmannen, han som är de små problemens hjälte.

Om nu kärlek kan sägas vara ett litet problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!