Nina Frid skiljer på det mer yrkesmässiga läsandet och sin personliga läslusta, som är förenad med ett stort behov av att samtala kring läsupplevelser.
För sex år sedan startade hon därför på privat initiativ bokcirklar.se och nätsidan drivs numera av länsbiblioteken.
Cirkelpassion
På Bibliotek Huddinge där Nina Frid är utvecklingsledare samarbetar man med Litteraturbanken (en ideell förening som Svenska akademien ansvarar för) för att kunna låna e-böcker och läsplattor. Någon Bokkasse till utlåning finns däremot inte där.
- Bokkassen är en underbar idé. Min passion har länge, ja alltid, varit bokcirklar, för det är samtalen om vad jag läst som gör att jag vill läsa ännu mer, sa hon om de tio kassar med åtta likadana titlar i varje som presenterades i samband med hennes besök hos bibliotekets föreläsningsserie Kafé å läs.
Kristian Priemel, programansvarig vid stadsbiblioteket, förklarade att Bokkassen är ett sätt att möta behovet av litterära samtal, som tycks öka.
En hel del bokcirklar är igång i kommunen och behovet av att kunna låna flera exemplar av en och samma titel är därmed stort.
Nina Frid är så passionerad angående bokcirklar att hon bestämde sig för att sammanfatta sina erfarenheter i en bok: "Slutet är bara början, om litteraturspridning, bokcirklar och läsarsamtal".
Motståndskamp
I den beskriver hon en växande folkrörelse som ägnar sig åt den långsamma sysslan läsning, en kraftkamp mot allt det snabba i vårt samhälle.
När författaren PO Enquist läst boken beskrev han det hela som en underjordisk motståndsrörelse som bygger på lust.
- Den långsamma läsningen ligger inte i tiden, men bokcirklar gör detsamma för läsningen som vad caffe latte gjort för mjölken, sa Nina Frid.
Hon exemplifierade bland annat med att läsargemenskap kan ge oss hjälp att hitta utanför våra egna begränsningar. Hon tipsade också alla bibliotekarier om att släppa fokus på problem med läsvanor och litteraturval och koncentrera sig på det lustfyllda med läsning.
- Vi kan smitta andra med vår läsglädje istället för med den goda smaken och vad som är nyttigt. Att det är kul att läsa och roligt att prata med andra om det man läst räcker långt.