Landskap och påskonst

Landskap är återkommande motiv när höstens första konstutställningar kommit på plats, men teknik och format varierar.

Eva Stina Sandlings påse.

Eva Stina Sandlings påse.

Foto:

PITEÅ2014-09-04 16:29

Rolf Nilsson från Böle har fyllt 80 år men är fortfarande mycket produktiv. Han ställer ut en stor samling oljemålningar i Öjebyns biblioteks konsthall och har vernissage nu på lördag. Då kan publiken återse de tolkningar han gjort av olika klanger hos instrument i en symfoniorkester, samt de fyra årstiderna baserat på samma idé.

– Det handlar om klanger, linjer, känsla, min subjektiva uppfattning av årstidernas former och färger, säger Rolf Nilsson.

Han skulle kunna tillägga ljus och rörelse i uppräkningen, för det är hans sätt att måla det som är hans signum.

Huvudparten av utställningen som han kallar "Ton i ton" är landskapsbilder i ganska stora format med motiv från Böle, norska och svenska fjäll, Storforsen, Rosviksbodarna, Lofoten, med fler platser. En udda målning i sammanhanget är en illustration av Pär Lagerkvists dikt "Det är vackrast när det skymmer" i mindre format.

– Jag har gjort ganska många diktillustrationer, särskilt förtjust är jag i Gustaf Fröding, förklarar konstnären.

Tidigare hade han alltid med sig en låda temperafärg, staffli och penslar när han vistades i naturen, numera är det skissblock och bild- och färgminnet som gäller. Målar gör han hemmavid, i en ateljé som han arbetar i dagligen vintertid.

Siden och akvarell

Landskap dominerar också i Framnäs folkhögskolas foajé, där de åtta akvarellmålarna som kallar sig Aquarellorna har vernissage i dag. Ann-Britt Andersson, Estrid Lindström, Barbro Sandberg, Elly Larsson, Siv Lundkvist, Lillemor Zingmark, Hjördis Sundvall och Norma Öman har de senaste 15 åren hållit till i Ottergården i Norrfjärden för att måla tillsammans. Alla har på ett eller annat sätt anknytning till byn.

En av utställarna, Barbro Sandberg, har haft paus från gruppen men är nu tillbaka med sidenbandsbroderier.

I Piteå stadsbibliotek ställer Kullens dagverksamhet ut målningar och skulpturer i två montrar under hela september.

Vandringsutställning

Nästa vecka öppnar en rikstäckande vandringsutställning i Korpilombolo, som sedan ska på turné i Norrbotten. 1 Kubik konsthantverk, som utställningen heter, visades första gången i Malmö för ett år sedan. Ett urval föremål i olika discipliner som enligt ett pressmeddelande speglar samtiden, landar på åtta orter i länet. Bland dem Älvsbyn i november.

På varje ort utlovas föreläsning om den rörelse inom samtida konsthantverk som handlar om tidskrävande precision och omsorg i ofta monotona tillverkningsprocesser. Slow art kallas fenomenet som på svenska betyder långsam konst. En pedagogisk metod för samtal om konsthantverk har också utarbetats. Medverkande konstnärer är Esmé Alexander, Sofia Björkman, Ellen Ehk, Karin Johansson, Mårten Medbo, Jennie McMillen, Masayoshi Oya och David Taylor.

Konstnärer tävlar

I onsdags öppnade en ny utställning vid flygplatsen på Kallax. Luleå Airport har bjudit in norrbottniska konstnärer att göra förslag till nya påsar. De fem ställer nu ut sina skisser i ankomsthallen till och med 28 september. En jury är involverad, men allmänheten ska genom röstning få avgöra vilket motiv som vinner.

Två av de medverkande konstnärerna bor i Piteå: Grafiska formgivaren och illustratören Ulrika Weinz, född i Älvsbyn, och Sture Berglund vars målningar av det bottniska landskapet är vida kända.

Sture Berglund kallar sitt bidrag "Artic Waves" och anspelar på inflygningen mot och starten från flygplatsen, som sker över havet, skärgården och kustlandet.

Ulrika Weinz, för övrigt också känd som gitarrist och sångerska i bandet John Henry, kallar sitt förslag "Norrbotten är toppen". Hon har enligt egen utsago tagit fasta på "skog, älv, hav, höga berg och ett rikt djurliv. Ljus och mörker. Frihet och utrymme".

Två av de inbjudna konstnärerna bor i Luleå. Lena Sundbom beskriver sitt förslag "Airborne" som att hon gett typiskt norrbottniska symboler kraft att flyga – som en metafor för drömmar och hopp.

Den femte konstnären är Eva Stina Sandling, Jokkmokk. Hennes bidrag "Färdväg norr" handlar om nutida och historiska färdvägar enligt den egna beskrivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!