"Arbetsbefrielse med full lön under uppsägningstiden" börjar gälla på fredag och varar i tre månader. Kyrkokören informerades av Kerstin Baldwin personligen vid gårdagskvällens körträff.
- Vi analyserade denna enda fråga i två och en halv timme vid det extra kyrkorådet. Att vi skulle bevilja den inlämnade avskedsansökan var självklart, men på grund av hur Kerstin beskrivit hur hon mått och mår diskuterade vi också om vi skulle utnyttja den här dyra lösningen av humanitära skäl, säger Stieg Berggren.
- Jag tror att Kerstin skulle ha fortsatt att arbeta under sin uppsägningstid om hon själv fått välja. Efter ingående diskussion kom vi fram till att hela arbetslaget är så taget av den konflikt som varit, att det är bäst för både Kerstin och alla andra om vi skiljs nu och inte senare.
De humanitära skälen menar han är en möjlighet för Kerstin Baldwin, samtidigt som han hoppas att den övriga personalen får arbetsro:
- Kerstin har fått en bra ny tjänst och nu får hon satsa fullt ut på att vila upp sig och förbereda flytten från Piteå. Ordet enligt lagtexten är befrielse och det är just så det känns, men det finns inga vinnare i den här tråkiga historien. Den är tragisk för Kerstin, arbetslaget, församlingen och för Svenska kyrkan.
- Jag vet att det här beslutet kommer att orsaka oss obehag utifrån, men det ingår i politiken. Vi får oss säkert på pälsen för att vi skildes i övertygelsen om att det här är bäst för alla parter, trots att vi måste kalla in en vikarie för runt 100 000 kronor under tiden.
Stieg Berggren hade också föreslagit att ett avsnitt i den omdiskuterade avskedsansökan skulle sekretessbeläggas i enlighet med kyrkordningen 54:4, vilket han inte fick gehör för.
- De behandlar mig som om jag vore en brottsling och kör med kvalificerat skitsnack. Beslutet fattades mot min uttalade önskan. Före mötet fick jag frågan av Stieg Berggren, huruvida jag skulle acceptera ett erbjudande om arbetsbefrielse. Jag sa nej, jag tycker faktiskt om mitt jobb.