När författaren och biskopen Martin Lönnebo skulle fylla 80 år skrev han en föreställning om hur hans kalas skulle se ut. Resultatet blev boken ”Hjärtats nycklar”, ett såväl prosaiskt som filosofiskt verk där många filosofiska och existentiella samtal tar plats. I ett samarbete mellan Piteå kammaropera och Svenska kyrkan har nu boken blivit opera. Musiken har skrivits av danske kompositören Peter Bruun och Ylva Eggehorn har skrivit libretto. I lördags hade operan premiär i Umeå och i morgon sätts den upp i Norrfjärdens kyrka.
– Det är kul att jobba med det här, vi ställs inför de existentiella frågor boken behandlar. Det är ovanligt att opera behandlar sådana frågor. Det här är mer filosofi än dramatik, säger producenten Håkan Ekman.
Andlig spis
Operan, liksom boken, utspelar sig på en jubilarsfest där gäster bjuds in till mat, dryck och samtal. Maten i sig själv tar stor plats och operan har på sina ställen kallats för en matopera. I Lönnebos bok skildras kalaset i sig själv som en symbol för en sista måltid där förnuft och känsla ska samlas – författarens symbol för en värld fylld av oro och obalans mellan kunskap och själ. Trots hänsyftningarna till matens roll i operan ligger fokus på det estetiska snarare än det kulinariska, och publiken bjuds på andlig spis istället för riktig mat.
Första paltarian
Detta till trots innehåller operan världshistoriens första paltaria, och bör därmed ses som banbrytare vad gäller högestetisk finsmak med Piteåreferenser.
– Det blir andlig spis vi bjuder på, men publiken är i högsta grad en del av festen. De är inbjudna och ska vara en del av den. En av poängerna med Lönnebos fiktiva 80-årskalas var att slippa diska, så vi rättar oss, skrattar Håkan Ekman.
Människans ansvar
Operans tema, förutom fest och mat, är Lönnebos funderingar kring människan och hennes plats. Detta tema har också librettisten Ylva Eggehorn tagit fasta på. Trots att operan skiljer sig från boken är andemeningen fortfarande densamma. Carl Ackerfeldt, som spelar jubilarens Lönnebo, förklarar:
– Det känslomässiga manifestet som kommer tidigt i föreställningen sammanfattar undermeningen. Människan har större makt än någonsin, vilket kräver större mognad, säger han.
– I västvärlden är vetenskapen allenarådande, men Lönnebo menar att den måste vägas upp av andlighet, fortsätter han.
– Karaktären Karin vill bli ett helgon. Forskaren i föreställningen har en vetenskaplig strävan. Jubilaren Lönnebo vill förena de två. Vi har gått steget längre i det symboliska och viger de två på slutet, säger Håkan Ekman.
I föreställningen är det också det som hjärtats nycklar syftar till – människans olika sidor. Världen i dag står i fokus, och föreställningen blir en symbolisk dialog om vad som leder till lycka.
– Varje nyckel är en symbol för vad människan kan göra. När vi tar ansvar blir vi lyckliga. Det är så vi tolkar Lönnebo, säger Håkan Ekman.
Föreställningen i morgon är den enda i Piteå Kommun.