När Piteå-Tidningen talade med Stig Nilsson, ordförande för kyrkstugeföreningen i Öjebyn, den 5 december, efterlyste han respons och engagemang från Piteås kulturpolitiker i frågan om ny el och nya elavtal för kyrkstugorna i Öjebyn, Norrfjärden och Hortlax.
– Jag har försökt prata med några av dem men inte fått någon respons, utan mötts av en obehaglig tystnad. Det ligger ju även i politikernas intresse att den levande kyrkstaden bevaras. Den är ju oerhört värdefull för turismen och kulturhistorien. Kyrkstan är ett kulturarv man måste slå vakt om, sade han då.
Ann-Katrine Sämfors, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, har följt frågan och även varit i kontakt med kyrkstugeägare och säger att det hon reagerade mest på var det första kravet från Pite energi på utvändiga mätare.
– Anna Elmén på Piteå museum och stadsarkitekten Florian Steiner är duktiga på sådant här och de har jag varit engagerade och jag vet att Pite energi efter en tid backade i den frågan. Vilka kostnader det sedan handlar om för elavtal och installation är inget jag vill tycka till om. Jag engagerar mig i frågan om vårt kulturarv och hur viktiga kyrkbyarna är och de frågorna kommer jag att lyfta i de forum jag verkar.
Hur bedömer du risken för en öde kyrkstad om strömmen klipps?
– Jag tror inte att den risken är särskilt stor. Är man ofta i sin kyrkstuga tror jag inte att 1 445 kronor om året i fast avgift blir avgörande för att klippa strömmen.
Kyrkbyn i Öjebyn är inte k-märkt, något som Florian Steiner anser behövs men som ännu inte kommit till stånd. (PT 20171011).
– Jag vet inte så mycket om den saken men det stämmer att det inte är k-märkt. Kyrkbyn har ju ett visst skydd tack vare riksintresset. Då det gäller detaljplan är det ju i första hand en fråga för samhällsbyggnadsnämnden, säger Ann-Katrine Sämfors.
Hon säger att man i nuläget inte har någon handlingsplan i frågan om kyrkstuge-elen men att man har ärendet under bevakning.
– Som ordförande i nämnden lyfter jag frågorna om kulturarv och kulturmiljö. Det finns de som hävdar att kyrkbyn i Öjebyn är lika viktig som den i Gammelstad.