Kvartett med variationer

Ett besök i Piteå-Tidningens foajé under januari, kan arta sig till en riktig upptäcktsfärd. Skojiga skulpturer, tänkvärda texter, fräcka fåtöljer, mustiga målningar och synliggjort skrot har en gemensam nämnare: Dess fyra skapare bor grannar i Gammelstad.

"Ledig" kallar Lisbeth Nilsson sin fåtölj med inbyggd ledbelysning. Meningen är att möbeln förutom som sittplats kan tjänstgöra som dekoration. Till vänster Kaj Bergmans skrotskuklptur "Elektra".

"Ledig" kallar Lisbeth Nilsson sin fåtölj med inbyggd ledbelysning. Meningen är att möbeln förutom som sittplats kan tjänstgöra som dekoration. Till vänster Kaj Bergmans skrotskuklptur "Elektra".

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-01-03 07:54

Lisbeth Nilssons omklädda och dekorerade fåtöljer är vad foajébesökaren allra först lägger märke till i den nya utställningen. Hon började med möbelrenovering och design när hon vid 57 års ålder utbildade sig till tapetserare vid folkhögskolan i Älvsbyn.

- Då hade jag arbetat hos Telia i 40 år och tilltalades av möjligheten att arbeta med färg, form och kreativt skapande, säger hon.

För sex år sedan startade Lisbeth Nilsson företaget Fräcka fåtöljer tillsammans med sin son Peter Hansson och de möbler hon klär om och utrustar med diverse fantasifullheter är fullt användbara.

- Jag tycker det är fantastiskt roligt att det går att skaffa sig ett helt nytt arbetsliv även i hög ålder, säger Lisbeth Nilsson.

Ord och bild
Wolfgang Gründel har drivit loppis och utställningslokal i Gammelstad, så det är inte första gången han samarbetar med de övriga. Själv visar han något han kallar tankestreck.

- Jag har hållit på sedan pensioneringen för sex år sedan. Det började med bokstäver som jag ritade, de blev till ord och orden till motiv.

- Sedan formades bilden till allmänna tankar, polititik och verser, säger Wolfgang Gründel som också visar en del skulpturer med tillhörande text och någon enstaka målning.

Tidigare arbetade han som ansvarig för lanthandeln och marknadsföreingen på hembygdsområdet Hägnan i Gammelstad.

- Det är nyligen jag börjat måla, så jag har inte med mig så många målningar, säger han.

När det gäller skrot är motordelar det mest tillgängliga och dessa dominerar i Kaj Bergmans konstnärliga skapande.

Han har arbetat som byggnadsantikvarie i 39 år och bland annat varit kontrollant när husen flyttades till Norrmalm från centrumområdet och vid upprustningen av kyrkstugorna i Öjebyn.

- Jag har samlat på former i 50 år. Första gången jag ställde ut var 1963, sedan har det gått i vågor, säger han.

Framhäver former
Han skapar inte egna former, utan koncentrerar sig på att framhäva och synliggöra former som redan existerar, med tonvikt på tekniska uppfinningar.

Den fjärde utställaren är Benny Englund, som visar akrylmålningar i ganska stora format. Han var inte på plats under måndagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!