Kunskap på turne

LÄNSMUSEUM. Två gånger varje år åker Norrbottens museum till någon av länets kommuner och denna vecka var det Piteås tur. I dag är det tredje och sista dagen som allmänhet, skolelever och lärare kan da del av samlingar, arkiv, och föredrag utan att behöva åka till Luleå.

Piteå2008-03-13 00:00
PITEÅ (PT)

I tre dagar har personal från Norrbottens museum funnits i Piteå museum för att svara på frågor, diskutera, föreläsa och knyta kontakter. Piteå är den tolfte kommunen som fått besök under de år Museidagarna arrangerats. Enligt kulturprojektledare Ulf Renlund kommer de att fortsätta, men i en annan utformning än den som gällt sedan 2004.

Utåtriktat

Länsmuseets arkivarie Karin Rönnbäck uppskattar att vara en del av den utåtriktade verksamheten på andra orter än Luleå:

- För oss på arkivet är kommunbesöken en chans att vara publika på ett mer omfattande sätt än annars. Vi brukar alltid ta med oss utdrag av något som rör orten. Det är roligt att se sig om i länet och träffa människor.

- Under Museidagarna är det mycket kringaktiviteter också, bland annat har vi varit på besök i Piteå kommuns arkiv och det var givande, säger Karin Rönnbäck.

Telefonnummer

Den här gången visas bland annat telefonkataloger från mitten av 1900-talet. Ewa Ershag och Nina Eriksson från tredje årskursen vid Strömbackaskolans estetprogram hittar farfars och morfars telefonnummer i Bergsviken och Jävre i en av dem. De är tillsammans med sina klasskamrater på väg in till en föreläsning om digital fotografering och fotografiet som maktspråk.

Den avlöser en om länsmuseets föremålssamling, och hur man vårdar och visar de mellan 50 000 och 80 000 sakerna. Eftersom tekniken strular utvecklas föreläsningen mera till ett samtal mellan Henrik Ygge som är chef för den publika verksamheten, och eleverna vid mediaprogrammets första årskurs.

- Just nu läser vi inte om Norrbottens historia i skolan, men det är intressant att höra mer om den, säger Ewa Ershag.

Förutom om arkivet handlar besöksstationerna om arkeologi och byggnadsvård med mera. Under Museidagarna arrangeras även kvällsföreläsningar för allmänheten, både i Piteå museum och Svensbyn. Till exempel om den berömda filflaskan som gömde Pålmarks silver när ryssarna kom 1809, om folkmusik i Piteå älvdal och om restaureringen av Sikfors kraftstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!