Västerbotten är Sveriges fyrtätaste län och flera av fyrarna där och i Norrbotten är statliga byggnadsminnen - vilket inte är någon garanti för deras framtid.
Frågan om framtiden för landets fyrar och fyrställen har diskuterats i flera år. Sjöfartverket, Statens fastighetsverk (SFV), Fortifikationsverket, föreningar och i vissa fall kommuner (som har förköpsrätt), förvaltar fyrar som inte blivit privatägda.
Ingen statlig myndighet har i uppdrag att se till att fyrar som spelat ut sin roll undgår förfall. Eftersom regeringen vill spara pengar genom att slippa underhålla kulturbyggnader, hoppas Svenska fyrsällskapet på att få en halv miljard kronor för att grunda en nationell stiftelse som sköter fyrarna.
2009 lämnade SFV sin senaste utredning om kulturfastigheter till regeringen. Då listades vilka byggnadsminnen i landet som skulle kunna säljas och där framgick att 39 fyrar och fyrplatser av cirka 100 borde sparas. Totalt 299 av landets samtliga 3691 byggnadsminnen som förvaltas av statliga verk skulle kunna säljas enligt denna utredning.
- Om staten inte har pengar till bevarande hjälper inga sådana rekommendationer, säger Svenska fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg.
Han påminner om att man i Skottland ångrar att man sålde fyrarna, då allmänheten inte längre har tillträde till platserna.
- Det bästa vore om Sjöfartsverket, som redan har organisation för att sköta fyrarna, fick pengar till det. Men det verkar inte vara aktuellt, därför vill vi att en stiftelse ska ta över så att det blir en enda ägare för samtliga fyrar och fyrplatser, säger Esbjörn Hillberg.
Kulturarv privatiseras
Regeringens utredning leds av förra riksantikvarien Inger Liliequist. De nya förslagen på vilka kulturhistoriskt skyddade byggnader som är mest viktiga att staten behåller förvaltningen av, presenteras 3 december. Försäljningen av de som inte anses viktiga nog för att berätta Sveriges historia väntas kunna säljas 2014.
Esbjörn Hillberg tror att många människor kommer att protestera om ett kulturarv som vi alla äger bjuds ut till försäljning:
- Ta till exempel fyren på Bjuröklubb som ägs av Sjöfartsverket och som symboliserar hela Västerbotten. Den är inte ett byggnadsminne och kan vara hotad om SFV inte vill ta emot den.
Olika ägare
I Norrbotten är fyren Malören som ägs av Sjöfartsverket och Rödkallen som ägs av SFV statliga byggnadsminnen. Germandö är en mindre fyrplats som ägs av Luleå kommun, fyren i Jävre ägs av Piteå kommun, Skellefteå äger Pite-Rönnskär och kryssarklubben i kommunen äger Gåsören. Rataskär som ägs av SFV, Fortverket och Sjöfartsverket tillsammans, fanns på 2009 års lista över säljbara kulturbyggnader.
I riskzonen ligger också fyren på Stora fjäderägg som används som vandrarhem och ägs av Sjöfartsverket. Samma ägare har de statliga byggnadsminnena Bergudden (används som vandrarhem) och Holmögadd - den sista fyr som avbemannades i Sverige 2002-2003. (I uppräkningen är fyrar som varit bemannade med, det finns fler).