När Stefan Whilde, som bor i Malmö, våren 2011 bestämde sig för att övervinna sitt motstånd mot sociala medier och gå med i facebook, började han med att försöka hitta en formel för det digitala umgänget som han kände sig bekväm med.
– Eftersom jag arbetar som redaktör, kulturskribent, krönikör och så vidare, såg jag att de litterära grupper som finns antingen är ganska slutna eller så är det mest etablerade författare och konstnärer som får chans att komma ut med sitt budskap.
– Jag ville testa en öppen grupp med högt i taket, där alla är välkomna och fria att uttrycka sig som de vill inom de givna etiska reglerna, säger Stefan Whilde.
Förväntningar hade han inga, men "Whildeanska hösten" (som startade hösten 2011) blev nästan som en folkrörelse. Fokuset skulle vara på text, men han välkomnade även konstnärer, tecknare och fotografer om intresse fanns. Det gjorde det.
– Just nu är vi 1200 medlemmar, allt från etablerade till debutanter. De som har mer erfarenhet hjälper och inspirerar dem som är mera osäkra. Gruppen är mycket dynamisk, säger Stefan Whilde.
Försiktig redigering
Han har märkt att fler och fler som är intresserade av att bli utgivna kommer med, men en del nöjer sig med att ta del av vad andra bidrar med. När Stefan Whilde bestämde sig för att göra en antologi i form av en tryckt bok, såg han till att alla fick information om vad som var på gång.
– Alla har blivit inbjudna och de som velat medverka har först gjort ett eget urval bland de texter som publicerats på facebooksidan. Sedan har jag valt det som slutligen kom med i boken.
– Som redaktör har jag försökt hålla alla texter så genuina som möjligt, men i vissa fall har jag bett om en omarbetning, säger han.
Samlingsvolymen, som blivit positivt mottagen och bland annat inköpt av bibliotek och bokhandlare, kommer att få tre uppföljare – en för varje årstid. De ska ha teman, vilket inte "Hösten" har.
– Nuförtiden ges antologier oftast ut av skrivarlinjer och har 10-15 medverkande. Ofta är det mer eller mindre självbiografier, de jag vill ge ut är bredare, säger Stefan Whilde.
Fler årstider
Tematiken i de kommande samlingsvolymerna är inte knuten till årstiderna. "Våren" som kommer härnäst har kärlek, erotik och sensualism som tema. "Vintern" har samhälle, föräldraskap, generationer, hälsa och natur. "Sommar" ska ha mat, dryck, resor, stad, landsbygd och världen.
– Vad som händer efter fjärde boken vet jag inte. Det finns lösa idéer med förlaget om att ge ut en antologi om året, men vi får se. Själv tycker jag att det är något visst med att hålla en bok i handen jämfört med att läsa på skärm.
– Att vara redaktör för den första boken har varit arbetssamt, men också väldigt roligt och oerhört stimulerande, säger Stefan Whilde.
Han tycker att han hittat ett bra sätt att använda facebook på:
– Det som är bra med sociala medier är att alla får chans att nå ut, även litterärt, både individuellt och i grupp.
Lokal kändis
En bland alla som instämmer i det är Berit Gabrielsson, den enda norrbottningen i antologin.
– En västerbottning är också med i den, annars är det ingen från norra Sverige. Jag hittade Stefan Whilde på facebook och när jag fick inbjudan om att vara med i antologin kunde jag inte motstå, särskilt som förutsättningarna var fria. Man fick skriva vad man ville, säger Berit Gabrielsson som ägnat sig åt bildkonst och skrivande i många år.
1972 var hon med i antologin "Norrbottens skrivare" med 186 medverkande, som Norrbottens Bildningsförbund hittat genom att helt enkelt göra en inventering i länet. Nu är det andra gången i livet hon är med i en bok. I Piteå-Tidningen har flera av hennes dikter publicerats och hon har också varit omskriven i PT med anledning av sitt måleri.
– Jag vet inte om jag skulle stå ut med livet om jag inte får skriva. Det och bildkonsten är min andning och nu har jag börjat fotografera också, säger Berit Gabrielsson vars sex korta poetiska texter inleder boken.
Inspirerande
Hon kunde inte delta i festen som arrangerades i Malmö i samband med bokens utgivningsdatum i augusti. Därför har hon inte träffat någon av de andra i facebookgruppen annat än över internet.
– Att träffas i verkliga livet vore förstås roligt, men det är mycket stimulerande att vara med i "Whildeanska hösten" och träffas på facebook också.
– Det är en intressant och rolig grupp människor och stämningen är kreativ, den är en stor inspirationskälla för mig. Utan internet och facebook är det knappast troligt att vi som medverkar ens kommit i kontakt med varandra. Man skulle kunna säga att antologin är en spegling av samtiden, säger Berit Gabrielsson.