Kort huggen cynism

KULTURFÖRENING. Debutanten med en så nära och varm relation till kolon att han själv beskriver sitt skriftspråk som flåsigt, åkte i går kväll längre norrut i landet än dittills i sitt 34-åriga liv. Jens Lapidus från Stockholm kom till Piteå inbjuden av Ordmån. Han berättade bland annat om succen "Snabba Cash" och uppföljaren som ges ut i maj.

Piteå2008-03-18 00:00
PITEÅ (PT)När Jens Lapidus utbildade sig till jurist och praktiserade i Sollentuna domsaga, stötte han på ett parallellt samhälle som han aldrig tidigare sett - uppbyggt av män som valt bort civilisationens spelregler till förmån för egna moraliska regler och hederskodex.

- Att utbilda sig till advokat tar fem år och medan jag satt i tinget och assisterade domaren kom jag nära baksidan av en verklighet som jag kände att jag ville beskriva för andra.

- Jag började skriva ner fragment som inte alls hängde ihop och till slut insåg jag att jag måste göra något av de tankar jag samlat på mig.

Skrivarkurs

Trots att Jens Lapidus aldrig tidigare haft skönlitterära ideer, började han på en skrivarkurs hos Folkuniversitetet.

- Där hittade jag mitt staccato-artade nedskurna språk som fungerar för mig och jag lärde mig att skriva sammanhängande utan upprepningar.

- "Snabba Cash" är driven av min vilja att beskriva människor och miljöer. Jag drevs inte av en önskan att skriva en berättelse, men jag satte ihop mina brottstycken till en historia.

Populär lånebok

Debutboken sålde i en kvarts miljon exemplar redan under utgivningsåret 2006, den har översatts i 14 länder och en film är på gång. Att "Snabba Cash" också är den näst mest utlånade boken på Kronobergshäktet är ett kvitto på att den går hem i alla läger och Jens Lapidus underströk att han aldrig blivit hotad.

Jens Lapidus upptäckte snabbt att det är lättare att få ihop en massa boksidor om flera olika karaktärer är med. Med viss stolthet konstaterade han att det blev 470 sidor, vilket är jämförelsevis mycket för en debutant.

Inget budskap

Han beskrev sin andra bok som mörkare och med en tydligare intrig. Också den frångår den vanliga dramaturgiska deckarmallen.

- Jag beskriver de som begår brott ur deras perspektiv, men jag har inget budskap och inget är självupplevt som många tror på grund av detaljrikedomen. Huvudkaraktärerna är fiktiva. De som är verkliga personer är bara lätt kamouflerade men de är inga aktörer.

Nervösare läge

I uppföljaren har han utgått från ett moraliskt koncept: Är det rätt att ta lagen i egna händer och i så fall under vilka premisser? Han presenterade karaktärerna och en del av händelserna för Ordmåns publik och förklarade att han skriver bara för att han tycker det är kul.

- För mig är det njutning att berätta och beskriva. I efterhand har jag upptäckt att det är bra om mina läsare ser att alla människor är människor, även om deras handlingar är brottsliga.

Jens Lapidus medgav att det är mycket mer nervöst att skriva bok nummer två, och den tredje som han skissar på och som han lovade ska handla mer om kvinnor i den tuffa mansvärld han skildrar.

- Nu vet alla att jag skriver och jag har svårt att värja mig för tanken vad andra ska tycka. Då måste jag påminna mig om att det viktigaste är vad jag själv tycker.

Påhittad jargong

Jens Lapidus bjöd bland annat även på sin personliga sammanfattning av deckargenren. Han sa att den författare han inspirerats mest av är James Ellroy och pekade på att influenserna märks i exempelvis stickspår som inte knyts ihop, människomyller, korthugget språk, svengelska. Till det har han själv lagt förortssvenska, serbiska, arabiska, turkiska, spanska.

- Att ta del av en annan grupps språkliga jargong, till exempel en fängelsejargong, är svårt. Det som läsarna uppfattar som en riktig gangsterjargong har jag hittat på. Jag har lyssnat mycket på rapmusik.

- Att det uppfattas som verkligt av människor som rimligen inte kan veta skillnaden är ett intressant fenomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!