Koristdröm blev sann

KORISTUTBILDNING. Trots att körsång är en av landets största folkrörelser, har det ingenstans funnits regional utbildning för korister på amatörnivå. Men de 24 körer som är medlemmar i Norrbottens Körsångarförbund, har nu fått sin högsta önskan infriad.

Piteå2007-09-25 00:00
Svaret blev överväldigande samstämmigt när styrelsen för Norrbottens Körsångarförbund, NKF, frågade medlemmarna vad de önskar att deras intresseorganisation ska syssla med.

- Vi behövde inte tvivla på att det är utbildning medlemmarna vill ha, så vi beslöt att anordna 30 utbildningsplatser i Luleå-Boden och 30 i Piteå, säger förbundssekreteraren Marie-Charlotte Bergh som själv sjunger i Rosvikskören.

Hon ser allt annat än bekymrad ut när hon förklarar att det beslutet föll platt snabbare än någon i styrelsen kunnat ana.

- Platserna räckte inte på långa vägar, gensvaret blev så enormt att vi dubblerade platserna och ändå blev det fullt.

I söndags samlades 30 sångare på Framnäs folkhögskola i Öjebyn för att medverka i en första utbildningsdag av totalt fyra, där två är vikta för det tredje och avslutande utbildningssteget. I Sunderbyn samlades samtidigt lika många.

Bara för medlemmar

Koristutbildningen i länet genomförs under hösten 2007 och våren 2008, helt i NKFs regi. Korister i körer som inte är medlemmar kan inte vara med.

- Varje korist får totalt fyra dagar á fem timmar per dag, totalt 20 timmar. Avgiften är mycket blygsam för att det inte ska hänga på om man har råd, säger Marie-Charlotte Bergh.

Hon påpekar att det ingen annanstans i Sverige finns någon så omfattande utbildning för korister på amatörnivå.

- Vår förbundsledning i Stockholm har aldrig hört talas om något liknande och visar stort intresse för hur det här går. Det handlar ju om totalt
2 400 timmar koristutbildning i ett helt län, säger Marie-Charlotte Bergh och tillägger:

- Hittills har det gått jättebra. Alla är överväldigande positiva och förväntansfulla, vare sig de sjungit i kör i ett år eller 20.

Röstträning och teori

NKF planerar också en påbyggnadsutbildning för stämledare och andradirigenter. Målet är att ge alla amatörer i förbundet utbildning.

På Framnäs hade förbundsdirigenten Anders Pääjärvi engagerats, samt sångpedagogen Anette Jernelöf. Praktisk notkunskap och sångteknik stod på schemat när deltagarna delade in sig i två grupper efter gemensam uppsjungning.

Det tredje utbildningssteget varar en hel helg och då får alla möjlighet till mer indvividuell undervisning också.

- Då får de komma till mig två och två, säger Anette Jernelöf.

Fler ideer

Om fyra veckor är det dags för nästa utbildningstillfälle och i framtiden planerar NKF att fortsätta den lyckade satsningen på något sätt.

- Vi har många ideer som vi vill förverkliga, men de är på planeringsstadiet. Ett angenämt jobb när responsen är så här stor, Marie-Charlotte Bergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!