- Vi hyr ett gammalt hus av Guns svåger och där har vi öppet hus två gånger i veckan. Måleriet har betytt mycket för oss, så vi vill hjälpa till att väcka målarintresse hos andra.
- Därför delar vi med oss av den positiva känslan och av det vi lärt. Första gången någon kommer bjuder vi på materialet också. Några förkunskaper behövs inte, säger Maja Öberg.
Gemensamhetstavlor
Intresset har varit över förväntan och beskrivs av "Lärkorna" själva som en explosion. Det kommer till och med folk från Piteå till de öppna ateljeträffarna. Alltihop började med en anspråkslös akvarellkurs för bara ett par år sedan och nu är det fjärde gången "Lärkorna" har gemensam utställning.De offentliga visningarna började med en rivstart på hemmaplan och Rhodos. Nästa anhalt blev Boden och nu är det Piteås tur att ta del av ett 20-tal nygjorda akvareller och akryler som aldrig tidigare visats.
Helande kraft
I den gemensamma ateljen pågår utställningar mest hela tiden.- Vi har inget gemensamt tema, däremot tre gemensamma målningar som flera varit delaktiga i att färdigställa.
- Resultatet är intressant, för det liknar inget någon av oss annars gör. Vi har ganska olika stilar och kompletterar varandra, säger Gun Hedlund.
Solveig Stenvall påpekar att förutom engagemanget för Atelje Lärkan har alla ytterligare en sak gemensam.
- Vi har alla arbetat med människor. När jag var yrkesverksam som speciallärare jobbade jag mycket med bilder och jag är övertygad om att måleriet har en helande kraft.
Pengar till ateljen
Anna Johansson studerar tredje året på Framnäs folkhögskolas distanskurs i konst, Gun Hedlund och Kaijsa Pettersson har också gått där på distans. Maja Öberg och Solveig Stenvall kallar sig själva noviser som målat mycket.Alla ser fram emot att möta en ny publik i Piteå-Tidningens foaje. Den ska vara kvar där under hela januari månad. De enskilda målningarna har valts med tanke på vad som passar till de tre gemensamma.
- Vi är väldigt aktiva och allt vi säljer går tillbaka till verksamheten eftersom vi sköter den ideellt, säger Kaijsa Pettersson.
Uppmuntrande fans
Hon och de andra "Lärkorna" skulle gärna vilja vara med om att få sin konst recenserad eller jurybedömd. Att få konstruktiv kritik vore att gå ett steg vidare:- Våra bekanta tycker att allt vi gör är fint och det är jätteroligt, men vi brukar växa med utmaningarna och vill gärna höra vad någon oberoende tycker.
"Lärkorna" är överens om att bland det roligaste de gjort var att bjuda in Älvsbyns invandrare till ateljen.
- Då kom det förresten ovanligt många män, annars är majoriteten kvinnor. Det är roligare om det är blandat och på senare tid har fler och fler män blivit intresserade.