Konsten först ut när festivalen drar igång

Med utställningen "Happy Birthday Andy Warhol" firar Piteå dansar och ler och Piteå museum att popkonstnären den 6 augusti skulle ha fyllt 80 år. I går kväll var det vernissage för utställningen som förenar porträttbilder med installation, och tillställningen var välbesökt.

Utställningen visar en annan sida av Warhol som kanske främst var känd som tecknare och porträttmålare.

Utställningen visar en annan sida av Warhol som kanske främst var känd som tecknare och porträttmålare.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-07-24 06:00
Utställningen "Happy birthday Andy Warhol" visar porträttbilder av fotograferna Hans Gedda, Bruno Ehrs och Barbro Paulsson i en smakfullt uppbyggd installation av konstnären Casimir D Messner, som återskapat den kreativa workshop-miljön som rådde i The factory. Casimir D Messner skrev för övrigt den första akademiska avhandlingen om Warhol.
Temporära vita väggar illustrerar The factory, en produktiv samlingsplats för konstnärer, musiker och kändisar.
Förebild
Fotografen Bruno Ehrs öppnade med att prata om ett av sina möten med Warhol, och om sin del av utställningen. Bruno Ehrs, med ett förflutet som fotograf på Månadsjournalen och Veckorevyn, "på den tiden när Veckorevyn handlade om musik" i Ehrs ord, gjorde upprepade försök att närma sig The factory.
- På den här tiden var Andy Warhol en viktig förebild för mig, säger Bruno Ehrs.
1977 var året och Ehrs fick efter ett tag komma in i Andy Warhols arbetsplats och fotografera popkonstnären. Resultatet blev stilfulla porträttbilder. Ett av dem bekänner Bruno Ehrs att han av nervositet framkallade fel, men resultatet blev charmigt.
Bruno Ehrs heldag på The factory och med Andy Warhol slutade med en klubbrunda som till sist ledde dem till Studio 54.
Bruno Ehrs gör i dag jobb för bland annat reklambyråer och tidningar. Han säger att Andy Warhols närvaro fick många människor att ta i mer än vad de trodde sig vara kapabla till.
Andan finns kvar
Massproduktion som i mångas ögon anses som fult är i utställningen upphöjt. Om än omslagen är fotograferade för utställningen finns ändå andan kvar.
Andy Warhol lyckades göra reklam till konst. Han tecknade genom hela sin karriär och skivomslagskonsten var en genre som följde med honom i nästan 40 år. Till största del beställningsjobb, men den kreativa friheten kan inte förnekas. Popmusikens största finns representerade och med stor variation på utförande. Omslagen för med sig härliga minnen av musik.
Barbro Paulsson fotograferade Andy Warhol 1976. Hon hade precis gått ut filmskolan och fick fotografera Andy Warhol i samband med en utställning i Stockholm. Platsen var Hotel Diplomat.
- Jag försökte ta bilder där han inte hade masken på, utan där man kan se hans känslighet mer, säger Barbro Paulsson.
Manhattan och Piteå
Utställningen tar sig också an en Piteå-anknytning. "Manhattan c/o Piteå" är underrubriken som står för likheterna mellan just Manhattan, New York och Piteå. Städerna uppstod med tre års mellanrum under slutet av 1660-talet och det finns tydligen likheter i stadsplaneringen.
Warhol-samlare
På väg ut från vernissagen träffar jag Guy Minnebach från Belgien som för utställningens skull bidragit rikligt från sin privata Warhol-samling. Han står för den senaste upptäckten av Warhol-omslag, ett riktigt fynd från en skivmarknad. Tidskrifter från 1950-talet designade Warhol ligger också i samlarens intresse.
Utställningen pågår fram till den sista augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!