Nyinvigningen, som utförs av kommunalrådet Helena Stenberg, firas med att Piteå konstförening visar en utställning av Anna Sofia Mååg som har vernissage samma dag.
Svårigheter
Lokalen ligger på bottenvåningen i kvarteret Hökens nya fastighet på Aronsgatan. Stråket är vältrafikerat av både gående och bilister, vilket bland annat Icabutiken bidrar till. Därmed hoppas de involverade på en uppgång i besöksfrekvensen som minskade markant när konsthallen flyttade från Storgatan 39 och besökarna måste ta sig uppför en lång trappa (alternativt hiss) .Konstföreningens styrelse tycker att de snabba förändringarna har gjort det svårare att planera utställningar. De ideellt arbetande krafterna anser sig också ha fått dubbla budskap, beroende på om de talat med politiker eller tjänstemän.
- Vi känner att vi har kulturnämndens fulla stöd, men från kulturförvaltningens håll känner vi oss ofta motarbetade, säger styrelseldamoten Monika Wennerholm.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande sedan flera år, socialdemokraten Ann-Katrin Sämfors, beklagar detta men understryker att det är de politiska besluten som gäller.
- Från nämnden har det inte kommit några direktiv om att konsthallens verksamhet ska ändras eller läggas i malpåse. Tvärtom har vi sagt att vi inte ska spara på konsthallen, trots de sparkrav som berör hela förvaltningen, säger hon och påpekar att den nya lokalen kostar lite mer att hyra.
"En tillgång"
När konsthallens placering var som mest oviss uttryckte konstnärsfacket, KRO Norrbotten, oro för att Piteå kommun skulle stänga hallen för gott. Enligt Ann-Katrin Sämfors har inga sådana politiska diskussioner förekommit.- Jämfört med musik och dans är konsten en liten del av budgeten. Vi har ett avtal med konstföreningen om ett antal utställningar per år, som de i vanlig ordning söker och får bidrag för. Avtalet fungerar bra och konstföreningens drift ger mycket för pengarna.
- Precis som alla andra ideella föreningar är den en tillgång för kommunen, för den sköter mycket som är tidskrävande och som kommunens egna tjänstemän inte skulle räcka till för.
Visionen heter Löjan
Ann-Katrin Sämfors tycker att verksamheten tål att diskuteras, så att den utvecklas:- Nog kan vi spetsa till det som händer i konsthallen, särskilt om vi hade haft större yta. Då skulle vi kanske få plats med en verkstad för barnen.
- Egentligen tycker jag att principen för utställningsverksamheten borde vara att yrkesverksamma konstnärer bjuds in. Det finns ju en fin utställningshall i Öjebyns bibliotek också, men det är svårt att dra en sådan gräns ibland.
Konsthall och bibliotek i samma byggnad är precis vad Ann-Katrin Sämfors drömmer om även för Piteå centrum, men än så länge finns varken löften eller politiska beslut i den riktningen.
- Min vision är att det byggs för bibliotek, konsthall och eventuellt någon annan verksamhet under samma tak i kvarteret Löjan. Men jag har ingen aning om ifall det kan ske och i så fall när.
- Vem vet, det är mycket möjligt att det blir lediga lokaler som passar konsthallen bättre än de på Aronsgatan när den nya gallerian byggts klart. Då hinner det bli minst en flytt till innan den visionen förverkligas, säger hon.
Satu Takkinen räknar med att adressen inte ändras de närmaste tre åren.
- Det här är en fin lokal för konst, mycket bättre än gamla Eivors hörna, men jag hoppas förstås på kvarteret Löjan jag också.
- Jag är positivt överraskad över den här lokalen. Men alla våra 220 medlemmar stödjer förslaget om en gemensam lokal med biblioteket, säger Monika Wennerholm.