Konst för kropp och sinnen

UTSTÄLLNING. Många timmars arbetsglädje, hantverkskunnande och kreativitet ställs ut på Piteå museum. En bit 1960-tal och svensk kulturhistoria är invävda i den damkonfektion som skapades av Astra Englund 1968-1972. Då gick hon på Konstfack och visste inte att hon skulle bo i Piteå i 13 år.

Piteå2006-02-07 00:00
När Astra Englund stängde sin sko- och väskaffär Galante Skor och flyttade från Piteå 1995, donerade hon några dyrbara konstföremål till Piteå museum. Det är plagg i tunt ylle, med undantag av ett par i bomull. Några av dem är försedda med knappar, hängen och smycken av designern Torunn Bülow-Hübe.

- Att göra klädmodeller var min hobby när jag studerade reklam och bokhantverk på Konstfack. Det var många lärare som tyckte att jag skulle satsa på textildesign istället, men jag hade två barn att försörja så jag fortsatte med det som var
säkrast ekonomiskt. Om jag hade haft råd hade jag gärna blivit målande eller textil konstnär, säger Astra Englund som kallar sin klädkollektion "Hjalmarsdotter" eftersom hon vill lyfta fram upphovet till den.

Exklusiva tyger

Hjalmarsdotter var artistnamnet på den textildesigner som gjorde de första skisserna, mönstren och provbitarna. Hon hade hastigt avlidit och när hennes 70-åriga mamma kom i kontakt med Astra Englund, tyckte hon sig känna igen sin dotters konstnärliga anda.

- Jag fick allt material som dottern lämnat efter sig och med inspiration ur hennes ideer gjorde jag nya modeller.

- Fru Hjort hade en boutique där vi sålde en del av plaggen och det var hon som kände Torunn Bülow-Hübe. Ibland fotograferade vi modellerna som jag låtit sy åt mig själv och det blev som en katalog som kunderna fick beställa ur. Det blev väldigt personliga plagg som syddes upp i ett enda exemplar.

- På den tiden fanns det fortfarande tanter som hade väveri hemma. Jag sa till dem hur tygerna skulle vävas och en sömmerska som arbetade för fru Hjort skräddade och sydde. Ofta sydde jag också, för det mesta avslutade jag plaggen. Allt det här gjorde jag på min fritid, utanför studierna på Konstfack, så det var fru Hjort och jag som betalade.

Gedigen kvalitet

Astra Englund tillägger att det inte är konstigt att hon alltid var fattig på den tiden, så många timmars arbete som låg bakom varje plagg.

- Roligt hade jag i alla fall och det var mycket inspirerande, vi hade ett bra samarbete och peppade varandra till nya ideer. Tyvärr är jag reumatiker, så jag har inte kunnat hålla fast vid min hobby. Numera har jag till och med svårt för att laga något. Men jag tänker börja måla igen.

Astra Englund är uppvuxen i Skåne och Blekinge och till dessa trakter har hon återvänt sedan maken dog. Varje klädesplagg i utställningen "Konst eller bruksplagg" har hon använt flitigt, bland annat en kappa som hon hade på sig dagligen under åren på Konstfack. Ändå ser allt ut som nytt in i minsta genomtänkta detalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!