Konstnären Fia Kvissberg, målare och grafiker från Södertälje, visar sina bilder i Piteå konsthall. Bildspråket med dess inten-
siva färger och milda former
handlar om relationer. Fia Kvissbergs konst syns landsting och kommuner i Sverige, hon har också medverkat i en samlingsutställning som visats i hela världen, samt haft separata utställningar i flera länder.
Det allmänmänskliga tema som allt mer präglat hennes konst genom åren, förklarar hon själv med att hon mött många människor i kris som påverkat hennes konstnärskap starkt.
”Den största tystnaden” som utställningen om Kongo heter, har producerats av Britt-Lousie Landfors som också gjort konstverken.
I samband med vernissagen förra lördagen förklarade hon att hon vill upplysa om vad som händer, varför det händer, vilken hjälp som finns och hur förhållandena kan förbättras för människorna i Kongo.
Ett av utställningsobjekten är för övrigt videon med artisten Yessiqa Lövbrands föreställning, som hon utförde i levande version vid vernissagen.
Deltidskonst
Sarah Arnason visar sin första utställning på två och ett halvt år i Piteå-Tidningens foajé. ”En del av mig är Norrland” kallar hon den.
För 13 år sedan utexaminerades hon som gymnasielärare från Umeå universitet, men det är konsten och de två restaurangerna hon driver i Skellefteå som upptar hennes tid nu. 2009 gick hon ut Sunderbyns konstskola, inriktad på måleri.
– Jag har haft förmånen att åtminstone delvis försörja mig med konstverksamheten och att använda vår restaurang som mitt privata galleri sedan vi öppnade i Piteå 2004, säger Sarah Arnason.
Hon har även deltagit i flera utställningar i Norrbotten och Västerbotten, oftast med andra.
– Det känns extra kul att kunna visa lite grejer igen utanför restaurangmiljön.
Sarah Arnason målar gärna stora format i akryl men visar också något som för henne är nytt:
– Inspirerad av min ateljékamrat Amanda Mendiant har jag även gjort giclée-tryck av några målningar.
Inspirationen kommer från miljöer hon själv befinner sig i – det kan bli både storstads- och naturmotiv.
– Storstäder som London, Paris och New York besöker jag så ofta jag kan, för att balansera den lugna tillvaron i Norrland.
– En del av mig har väldigt svårt att leva utan storstadspulsen.
För drygt två år sedan tillbringade Sarah Arnason en månad på den isländska landsbygden, i en ateljé med fönster ut mot vildmarken.
– Där målade jag mina första norrländska djurmotiv. Lite lustigt kan tyckas, men så blev det.
I Framnäs folkhögskolas konstfoajé är det gruppen Aquarellorna som har en samlingsutställnig med gemensam teknik. De är Ann-Britt Andersson, Estrid Lindström, Haldis Berglund, Elly Larsson, Siv Lundkvist, Lillemor Zingmark, Hjördis Sundvall och Norma Öman.
Blandade tekniker
I Öjebyns konsthall skiftar däremot teknikerna när konstgruppen Inspira Creata visar målningar. De medverkande har en bakgrund vid konstlinjen på Framnäs: Ulrika Nylund, Robert Berglund, Sara Berggren, Lisette Andersson, Eva Forsman.