Kommunal miljonsatsning på tak över Borggården

Ett öppningsbart glastak ska göra Borggården vid Furunäset till en året runt-scen. Med projektering beräknas bygget kosta 23 miljoner kronor, varav kommunen och en privat finansiär betalar hälften vardera. Allt ska vara klart 2011, lagom till invigningen av Festspel i Pite Älvdal.

Håkan Marklund och Håkan Ekman jublar över att kommunen satsar elva och en halv miljoner kronor på ett skjutbart tak över hela Borggårdens yta. Där det nu är snö och kallt planeras en vinterträdgård.

Håkan Marklund och Håkan Ekman jublar över att kommunen satsar elva och en halv miljoner kronor på ett skjutbart tak över hela Borggårdens yta. Där det nu är snö och kallt planeras en vinterträdgård.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-04-01 06:00
Att glasa in Borggården har länge varit en önskan hos bland andra festspelsarrangörerna, som har mest erfarenhet av att använda sig av platsen för olika konserter.
Kommunledningen har i flera år väntat på rätt tillfälle att göra verklighet av planerna. Allt lossnade när Håkan Marklund, som bland annat arbetar med sponsring för festspelen, fick kontakt med en finansiär som är beredd att satsa hälften av kostnaden för ett glastak under förutsättning att Piteå kommun satsar lika mycket.
- Jag tände till direkt på den här idén, som har stadion i München som förebild.
- Vi var till München på en kickoff i januari, med en delegation från Stockholm och Piteå.
-De stora dragen i satsningen är klara, men jag kan inte berätta så mycket mer förrän alla detaljer också fallit på plats, säger Håkan Marklund.
Avancerad teknik
Kommunalrådet Peter Roslund (S) och festspelsgeneralen Håkan Ekman var med på resan och båda ser enbart positivt på planerna att bygga ett välvt tak mellan alla de byggnader som bildar den stora innergården på Furunäset.
Genom speciella tekniska konstruktioner ska det enkelt gå att öppna helt vid utomhusevent.
-På sommaren är det fantastiskt med exempelvis konserter utomhus, men de innebär ett stort risktagande för arrangören om vädret är dåligt. Nu slipper vi det problemet, säger Håkan Ekman och tillägger att taket inte kommer att förfula miljön när det är stängt, trots storleken:
- Det byggs i valv, precis som i München.
Kommunalrådet gasar
Trots att effekterna av lågkonjunkturen väntas drabba Piteå de närmaste åren och samtliga förvaltningar tvingas spara ansenliga belopp, har Peter Roslund inga problem med att motivera utgiften som ska göra Borggården till en av Sveriges mest exceptionella evenemeangsarenor.
Enligt de senaste prognoserna kommer kommunens resultat för nästa år att hamna på minus 13 miljoner kronor. 2010 beräknas skatteintäkter minska med 30 miljoner kronor och 2011 sjunker intäkterna ytterligare.
Tidigare har Peter Roslund uttalat oro inför framtiden (se PT den 4 mars i år) om inte sparplanerna genomförs. Nu säger han så här:
- I tunga tider är det viktigt att tro på framtiden och gasa också. Ett skjutbart glastak över Borggården öppnar för stora möjligheter att anordna andra slags konserter och evenemang än vad vi hittills kunnat och det är bra för Piteå som evenemangsstad. Vi måste se det här långsiktigt.
Värme från travbanan
Håkan Marklund som har många kontakter i artistbranschen, säger att han redan pratat med kända namn inom den klassiska musiken som gärna skulle vilja vara med vid invigningen.
- Konkurrensen kommer att bli stor, det är inte vem som helst jag talar om utan storheter som tenorerna Andrea Bocelli och Placido Domingo.
- Ingen artist som haft konsert på Borggården glömmer det och ryktet sprider sig snabbt om att den hör till en av de absolut bästa platserna i Sverige att spela på. Men att vara beroende av vädret går inte i längden.
Håkan Marklund poängterar att med ett glastak är inte heller årstiden ett problem. En vinterträdgård utrustad med elslingor för värme året om planeras och ägaren till den intilliggande restaurangen Furuborg jublar:
- Jag ser bara fördelar med det, vi har många idéer om hur vi ska utnyttja de nya möjligheterna på bästa sätt, säger Habib Gharzoul.
- Med det värmesystem vi har på gång är en vinterträdgård en självklarhet. Det handlar om jordvärme via en sidokulvert från den planerade travbanan på Pitholm, avslöjar Håkan Marklund.
Injektion för festspelen
Festspel i Pite Älvdal har haft en ambivalent inställning till utomhuskonserterna på Borggården, trota alla fördelar med naturligt publikinsläpp, att inga staket behövs och att förutsättningarna för bra ljud är optimala.
- En sådan här långsiktig satsning är precis vad festspelen behöver, säger Håkan Ekman.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!