Konkurrensen är hård och intagningsproven svåra. Musikhögskolan i Piteå kan betrakta det som en fjäder i hatten att en avgångsstudent direkt från lärarutbildningen lyckats hela vägen. Karin Andersson förklarar skillnaden mellan en lärarutbildning för pedagoger och en solistutbildning för sångare så här:
- Här har jag lärt mig att anpassa mig till elever. På Operahögskolan är det min egen sång jag ska koncentrera mig på. Själv hade jag ingen tanke på att söka, det var min sångpedagog Synnöve Dellqvist som uppmuntrade mig. Jag kan knappt fatta att jag kommit in.
Solist-framtid
Ju mer hon vant sig vid tanken, desto mer längtar hon till den fjärde september när skolan börjar.- Jag ser fram emot att utvecklas som sångerska och försörja mig på det. Tiden här i Piteå är en bra grund att stå på och den har gett mig självförtroende att våga tänka i de banorna.
Karin Andersson berättar att antagningen pågick i fyra dagar med gehörs-, rörelse-, monologprov och improvisation.
- Som alla andra hade jag förberett åtta arior från skilda epoker, varav en svensk, plus en svensk romans och en sång från en övrig genre. Jag fick sjunga sex av ariorna och en "övrig".
Delad glädje
Karin Andersson, som är sopran, började spela piano och sjunga i kör när hon var nio år. Hon säger att hon alltid gillat klassisk sång, men att hon provat sjunga opera bara i liten utsträckning. Hon har gått två av de senaste mästarkurserna på Framnäs folkhögskola under festspelen.- Jag kan inspireras av av alla sångare, men mest lyssnar jag på kvinnliga.
Synnöve Dellqvist berättar att Karin Andersson själv varit gästlärare på Framnäs.
- Hon har undervisat mina klassiska sångare några gånger i vår, bland annat i musicalsång och i den afroamerikanska sånggenren. En duktig pedagog är hon, eleverna gillar henne skarpt. Som hennes lärare är jag oerhört glad för hennes skull.