- Petter gick ut ett år före oss, men vi studerade samtidigt på Framnäs och Musikhögskolan alla tre. Vi har nog varit lite rädda för att det skulle verka för kompisaktigt att turnera med Herman , men vi nappade på rekommendationen direkt, säger Kjell Englund.
En följeslagare
Sedan 1995 är Herman Stefánsson verksam som klarinettsolist i Kungliga Filharmonikerna och Stockholms Sinfonietta. Han är också medlem av Svenska Serenadensemblen och en efterfrågad gästlärare vid universitet både i Sverige och i andra länder, bland annat vid Musikhögskolan i Piteå.- Utanför orkesterverksamheten satsar jag mycket på Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Vi har både skivinspelning och turneer på gång, men ag kan inte säga att jag turnerar mycket i världen.
Mozarts klarinettkonsert kom Herman Stefánsson i kontakt med på Island när han var 12 år och sedan dess har stycket följt honom som standard för instrumetets alla nyanser. Under turnen som börjar på Ebeneser i Luleå i kväll och sedan fortsätter till Boden för att avslutas i Piteå på söndag, utgör verket kammarorkesterns hyllning till Mozarts 250-årsminne.
- Jag blir aldrig less klarinettkonserten, den är något av det bästa Mozart har skrivit, säger Herman Stefánsson.
Fler jubilarer
Joseph Martin Kraus som föddes i Tyskland för 250 år sedan, kallas ibland den svenske Mozart eftersom han var verksam här. Hans C-dursymfoni för absolut violin står också på det aktuella konsertprogrammet. Konsertmästaren Sten-Johan Sunding spelar solistpartierna.- Jag försöker göra Kraus till favorit för fler än mig själv och jag hoppas att hans jubileum inte glöms bort i allt Mozartfirande, säger Petter Sundkvist vars Kraus-inspelningar prisbelönats.
En annan av årets jubilarer är Luleåbon Jan Sandström som fyller 50 år. Kompositionsprofessorn vid Musikhögskolan i Piteå skrev ett av sina mest spelade verk, "Acintyas", för 20 år sedan.
- Det skrevs för en större stråkorkester och därför har vi inte framfört det tidigare. Nu har Jan gjort en egen version åt Norrbottens Kammarorkester och det är vi förstås glada över, säger Kjell Englund.
På programmet står också Lars-Erik Larssons hyllningsverk till Mozarts 200-årsjubileum.