Journalist med verklighetskänsla

KULTURFÖRENING. Göran Rosenberg beskrev sig själv som "en extremt dålig jude" när han kom till Ordmån i går, för att berätta något om sin senaste bok "Utan facit".- Jag borde ha suttit med min mamma och firat den judiska påsken i kväll men lät det här gå före, förklarade han när diskussionen efter föredraget om vår verklighetsuppfattning kom in på Israel och Palestina och hans egen bakgrund.

Piteå2007-04-03 00:00
Författaren och journalisten Göran Rosenberg har många böcker och artiklar i vitt skilda ämnen att hänvisa till, när han får frågor om sin uppfattning om det ena eller andra. Han är en både verbal och välformulerad föredragshållare, men hänvisar hellre till de ord han skrivit än att prata.

- Skrivandet är ett sätt för mig att precisera, sa han och läste högt ur boken med underrubriken "Vad är det som pågår och hur vet vi det?".

Den innehåller artiklar som Göran Rosenberg publicerat under tio år. Sin egen djärvhet att samla ihop artiklar som är färgade av tiden, påminde honom om ett dilemma:

- Alla journalister gör anspråk på att skriva som det är. Men det är problematiskt att skriva om verkligheten medan den pågår, utan facit. Jag har känt ett behov av att undersöka den problematiken.

Distans till verkligheten

Göran Rosenbergs principiella undersökning om hur vi människor föreställer oss verkligheten, bottnar i frågor som rör hela vår existens. Han konstaterade att språk, minnen och tankar skiljer varje människas uppfattning om verkligheten från en annans. Slutsatsen blev att vi lever i våra föreställningar om verkligheten och inte i verkligheten som den är.

- De flesta har ändå en praktiskt fungerande verklighetsuppfattning som går att förmedla till andra människor. Motsatsen till verklighetskänsla är att aldrig få bekräftelse från andra på sambandet mellan erfarenheter och föreställningar.

Han tog koncentrationslägret Auschwitz som exempel:

- I en miljö där alla föreställningar om verkligheten omedelbart blir ogiltiga, hamnar vi i ett tillstånd där vi är ett med verkligheten. Utan distans till den blir både våra psykiska och fysiska drag avhumanifierade.

Verklighet och fiktion

Göran Rosenberg kom också in på mer praktiska problem med att beskriva verkligheten medan den pågår.

- Vi lever i en kommunikationsteknisk revolution. Med den senaste tekniken kan vi i dag skapa helt fiktiva världar och bete oss som om de vore verkliga. Det har inte bara lett till en utveckling av journalistiken och fiktionen, utan också en sammanblandning av de två som var helt otänkbar när jag blev journalist.

Enligt Göran Rosenberg suddas skiljelinjen mellan vad mänskligheten är överens om ut.

- George W Bush och hans världsbild är baserad på ren fiktion och det ledde till ett krig som pågått sedan 2001. Hur håller vi ordning på vår verklighetskänsla under sådana omständigheter?

Som svar på den frågan sa Göran Rosenberg att journalister och andra som tagit på sig ett moraliskt ansvar att kommunicera verkligheten med människor, har en viktig uppgift. Det gäller att fråga sig vad som gör oss i stånd att urskilja det som är äkta från det som är påhittat, särskilt i en värld som blir allt mer geografiskt oberoende.

- Att streta emot är för mig att hävda "bör" mot ett bestämt "är", läste han ur boken från en artikel som publicerades i Moderna Tider 1999.

När åhörarna fick tid för frågestund och många ville höra Göran Rosenberg ge sin syn på konflikten mellan Palestina och Israel, svarade han bland annat med fortsatt högläsning ur sin senaste bok. Samtidigt hänvisade han till "Det förlorade landet", hans personliga historia som ges ut i ny upplaga till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!