Jazzmusikal får premiär på Acusticum
I kväll, torsdag, får "Harlem riot" premiär på Studio Acusticum i Piteå. Musikalen, som gör avstamp i Harlems klubbvärld på 20- och 30-talet, är ett ideellt studentprojekt i större skala.
William Selberg, Linnea Lindgren, Erik Palmquist och Daniel Johnsson finslipar musik och dans inför torsdagskvällens premiär.
Foto: Gunnar Westergren
När PT hälsar på under sista repetitionsdagen har ensemblen precis börjat finslipningen på scenen i Studio Acusticums black box. Någon efterlyser ett usb-minne, en annan student går med huvudet rakt in i en spotlight och samtidigt levererar William Selberg - i rollen som skurken Jack - en tuff och tung version av Leiber/Stoller-klassikern "Riot in cell block no 9" från scenen. Kort och gott, det drar ihop sig till genrep.
Uppvuxen med tradjazz
I musikalen hörs musik av bland andra Duke Ellington, Brian Setzer och Count Basie.
- Jag älskar den här typen av musik. Jag är uppvuxen med gammal tradjazz och har lyssnat på Louis Armstrong sedan jag var jätteliten. Jag är mer av den konservative musiksnubben. Jag ser inte Melodifestivalen särskilt villigt, berättar Mikael Fall, initiativtagare och projektledare för "Harlem Riot", som älskar svänget och energin i musiken.
Mikael Fall kommer från Rimforsa söder om Linköping och går andra året på musiklärarprogrammet vid institutionen för musik och media. Han vill bli bättre på att skriva och arrangera musik under sina studier, men i musikalen är han också involverad som sångare och en av tre huvudskådisar. En utmaning.
Konstigt med pauser
Musikalen kretsar kring konflikten mellan musikern Mike och klubbkungen Jack och handlar om viljan att ta sig ur gangstervärlden och återfå sin frihet. Filmen "The cotton club" (1984) har inspirerat, men manus är specialskrivet. Egentligen skulle det bli en konsert rakt av, men så kom en idé om ett annorlunda upplägg.
- Jag skrev ett manus själv. Sedan har vi redigerat det. Det är så svängig musik och då känns det konstigt med pauser där man ska berätta vad låten heter och så vidare. Handlingen glider in i låtarna och man får bättre övergångar.
Nio månaders arbete har resulterat i två akter på uppåt 40 minuter.
För koreografin svarar Anna Löwek (även produktionsassistent) tillsammans med Milena Cetkovic.
- Vi har tänkt på vilka årtionden som gäller och försökt anpassa dansen efter det. I "Jumpin' at the woodside" blir det den typiska charlestondansen. Annars utgår vi från det vi tycker är snyggt och försöker att inte skymma den som sjunger. Det har varit fruktansvärt kul, berättar Löwek. I likhet med uppsättningens andra produktionsassistent Jenny Nilsson, läser hon upplevelseproduktion.
- Det ger en bredd att få jobba med musikal. Det är många moment som vävs in. Bredden är större än i vanlig teater. Vi har jobbat nära musikerna och samarbetat gränsöverskridande, säger Nilsson.
Torsdagskvällens föreställning görs för allmänheten som ett inslag i vårutbudet från föreningen Jazz i Piteå. Fredagskvällens föreställning är däremot vikt för skolans studenter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!