"Jag har ju sjungit in över 600 titlar"

Allsång är ett lyckat koncept runt om i Sverige. I går kväll gästade Ann-Louise Hanson Badhusparkens allsångskväll och PT fick en pratstund med den folkkära sångerskan som nästa år firar 50 år som artist.

Kanske inte vita rosor från Aten, men blomsorten är för alltid synonym med Ann-Louise Hansons hit från 1962.

Kanske inte vita rosor från Aten, men blomsorten är för alltid synonym med Ann-Louise Hansons hit från 1962.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-08-07 06:00
På takterrassen till ett av stadens centrala hotell är solen stekhet. Ann-Louise Hanson sitter i stickad tröja, och det är bara undertecknads fel som dagen före i telefon sade till sångerskan att det är kallt i Piteå. När nu vädret slagit om för stunden blir värmen till slut olidlig och vi får gå in.
Ann-Louise Hanson har nyligen uppträtt i Enköping och Landskrona med allsång i fokus, och i Eskilstuna höll hon i allsång med Towa Carson. Med 42 låtar på Svensktoppen tar hon täten vad gäller rekord bland svenska kvinnliga artister.
- Men jag kan inte alla låtar utantill. De finns där om jag får sortera i kontoret, säger hon och syftar till huvudet.
- I bland är det pinsamt att inte minnas, men jag har ju sjungit in över 600 titlar.
Episoder
Genom Melodifestivalen har Ann-Louise Hanson fått flera hits, men trots 13 starter har hon aldrig vunnit.
- Det måste vara låtmaterialet, resonerar hon.
- Jag har flera episoder som jag förknippar med Melodifestivalen. 1983 sjöng jag med John Ballard, och vi sade att här har vi ingenting att hämta när Carola gjorde sin "Främling".
År 1974 sjöng hon i Glenmarks med Bruno, Anders och Karin Glenmark. Det poporienterade bidraget "I annorlunda land" bröt av med sin stämsång och konstellationen fick se sig besegrad av bland annat ABBA.
Tillsammans med Towa Carson och Siw Malmkvist ställde hon upp 2004, och även om "C’est la vie" kom sist blev den en hit med stort kom ihåg-värde.
Medfödd känsla
Trots nästan 50 år i rampljuset har Ann-Louise Hanson kvar sin softa ton i rösten. Hon säger att hon egentligen varit jätteslarvig, och sjunger inte upp flera dagar före konsert.
Som ung gick hon i korta perioder hos sångpedagog.
- Jag lärde mig var man lägger stödet och var luften kommer ifrån. Sångpedagogen sade att jag har en medfödd känsla. Jag sjunger inte med stämbanden, utan med magen.
Inte ro i kroppen
Ann-Louise Hansons historia rymmer också en USA-lansering som inte blev av för att hon inte ville flytta från Sverige, ett försök att röstmässigt byta genre och söka in till akademin. Mycket kan nämnas, men det tydligaste med Ann-Louise Hanson är den erfarna blicken och nyfikenheten. Blicken lägger hon till viss del på sitt privata konstutövande i oljemåleri, även om det var två år sedan hon målade.
- Jag har inte fått ro i kroppen för det. Det har varit mycket, vi har flyttat från villa till lägenhet samt att vi jobbar med lanseringen av Josefine.
Josefin Glenmark är dottern som vill följa i föräldrarnas fotspår, men inom sin egen genre. I söndags testades hennes låt "My sweetness" till Svensktoppen.
Förutom samlingsutställningar med andra kändisar i välgörenhetssyfte har Ann-Louise Hanson inte gjort sin konst offentlig.
- Jag är rädd för att recensenterna ska säga att "hon ska hålla sig till sången". När jag innerst inne målar för min egen skull vill jag inte utsätta mig för det.
Leva på gamla hits
Ann-Louise Hanson har koll på de kanaler som i dag nyttjas för musiklansering.
Hon nämner Myspace och vet att Robyn ska vara förband till Madonna i höst.
Det verkar vara viktigt för henne att hålla sig uppdaterad. Samtidigt är hon inte rädd för att blicka tillbaka och bjuda publiken på sina kändaste låtar.
- Jag ger min publik det den vill höra. De får "Min greve av Luxemburg", "Vita rosor från Aten", imitationer och vispotpurri, säger Ann-Louise Hanson som tror att det är fullt möjligt att leva på sina gamla hits för evigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!