Den som vill vara säker på att kunna besöka en iskonsert på platsen som är mest berömd för sin sandstrand, bör alltså passa på i helgen.
Iskalla instrument
Elva studerande och professionella musiker från Sverige och Schweiz (inte en enda av dem är från norra Sverige för övrigt) spelar på de instrument som konstnären Tim Linhart skulpterat av is. Enligt förhandsinformationen skulle det bli sju stränginstrument, tio flöjtar, en xylofon och sju trummor. Flöjtarna varken syntes till eller hördes, å andra sidan är det ovisst om några flöjtister alls skulle ha fått plats på scenen i mitten. De andra aviserade instrumenten var däremot på plats, svagt upplysta av röda och blå ljuskällor.Omöjlig dröm sann
Iskonsertprogrammet har satts ihop av Joacim Casagrande i samarbete med musikerna, som befunnit sig i Piteå för repetitioner de senaste dagarna. Tim Linhart förklarade för publiken att en omöjlig dröm nu gått i uppfyllelse för honom, när han lyckats bygga så många olika instrument och fått dem att fungera utan att gå i bitar.Denna gång avbröt han heller inte konserten. (Det gjorde han ifjol när en mindre isglob och ett mindre antal instrument uppfördes vid Musikhögskolan i Piteå, varifrån studenterna som skulle utgöra orkester kom. De anklagades för att inte ha repeterat tillräckligt, medan Tim Linhart fick mothugg som bland annat gick ut på att han inte gjort instrumenten klara i tid så att det gick att repetera).
Tre kalla killar
Vid torsdagskvällens premiär drog den sista kontrollen av allt lite över tiden. Bland annat lagade Tim Linhart inför publik, tv-kameror och pressfolk en spricka i en fiol med hjälp av vatten. Ismusiken började med ett kontemplativt stycke för tre slagverkare: "Tre coola killar på is" som Tim Linhart presenterade Christian Jormin, Ulf Strömquist och George Nilsson.Sedan ett stycke för stråkarna, som lät som om de härmade ljuden i ett istäcke på havet eller älven. Charlotte Hugs viola var upphängd i taket, så att den svävade i luften och stråken som hade en mycket speciell konstruktion krävde en spelteknik därefter. Cellon tillsammans med gitarren verkade publiken gilla särskilt mycket. Folkvisetoner med fioler och pukor övergick i jazz med såväl strängar som stråkar och slagverk.