Inspirerad man tecknade bilden av en modig kvinna

När Birger Schlaug läste Elin Wägners bok "Väckarklockan" från 1941, kom det att påverka hela hans framtid. På tåget mellan Södertälje och Flen blev han en ny människa, förklarade han för publiken vid höstens första Kafé å Läs på stadsbiblioteket, då han berättade om kvinnan som förändrade hans liv.

Det är tio år sedan Birger Schlaug slutade som riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet. Nu är han fristående debattör, föreläsare och författare, krönikör i olika tidningar och ledamot i flera styrelser, däribland i Elin Wägnersällskapets.

Det är tio år sedan Birger Schlaug slutade som riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet. Nu är han fristående debattör, föreläsare och författare, krönikör i olika tidningar och ledamot i flera styrelser, däribland i Elin Wägnersällskapets.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2010-10-01 06:00
Den omvälvande läsupplevelsen tilldrog sig i slutet av 1970-talet när Birger Schlaug studerade nationalekonomi på universitet. Han hade valt första bästa tjocka pocketbok som reselitteratur - men likt många andra svävade han i okunnighet om att Elin Wägner var en författare och journalist vars helhetssyn på kvinnornas rättigheter i förhållande till ekologi och fredsfrågor gjorde henne till en
feministisk pionjär.
Hennes böcker och debattartiklar var på sin tid sprängstoff som utmanade alla etablissemang, men trots att det kostade på stod hon alltid för sina åsikter.
Läsning för livet
Egentligen behövde Birger Schlaug inte ens läsa hela boken för att bli så förbytt att hans dåvarande hustru inte kände igen honom när han kom hem och begärde skilsmässa (enligt hans egen beskrivning).
Det räckte med sista kapitlet "Månfödelse", som handlade om ren luft, ren mat som odlats utan bekämpningsmedel, på det hela taget en ny bild av vad som var viktigt i livet.
- Av någon anledning läser jag alltid sista kapitlet först i alla böcker. Det gjorde jag då också och när jag läst om de femton sidorna fyra gånger, hade hela min världsbild krackelerat. Elin Wägner var till exempel en föregångare för rättvisemärkt, förklarade han för publiken i Piteå.
Orättvist behandlad
Eftersom Birger Schlaug förvånas över att Elin Wägner är så pass okänd som hon är, trots att hon skrivit fler böcker än Selma Lagerlöf och var den andra kvinnan efter henne som valdes in i Svenska akademien, har han försökt ta reda på varför hon är bortglömd. Han har kommit fram till flera förskräckande, sorgliga och trovärdiga förklaringar och han redogjorde för dem alla. En var när Elin Wägners efterträdare i Akademien, Harry Martinsson, som brukligt skrev sin föregångares minnesord.
- Det var djupt kränkande med en underton av att hon var en nolla. Den bilden fanns kvar ända tills Horace Engdahl kom dit. Hans fru har berättat att hon fick honom att läsa Elin Wägner genom att kärleksvägra tills han gjort det, så det är tack vare Ebba Britt Brattström som Elin Wägner återupprättats, fastslog Birger Schlaug.
Inspirerande läsning
Själv fortsätter han på den vägen genom att teckna bilden av en vacker, intelligent kvinna med stark integritet, som stod upp för sina åsikter även när det kostade henne anseende, vänner och pengar och som kunde skriva mycket underhållande och humoristiskt, bland annat om ett på sin tid så svårt och infekterat ämne som kvinnlig rösträtt.
- Jag kan rekommendera hennes böcker, både debattböckerna, romanerna och biografin över Selma Lagerlöf, sa Birger Schlaug.
Elin Wägner föddes 1882 och dog 1949, året innan Birger Schlaug föddes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!