Informativt om mytomspunna vikingar

Titel: Vikingar i västerled (Vikings: Journey to New Worlds)Producerad av: Sky High EntertainmentSvenska röster: Bruno Årfors, Johan HedenbergLängd: cirka 50 minuterE FILMPREMIÄR

Piteå2006-05-11 00:00
I går besökte jag premiären av Akvas nya IMAX-film tillsammans med en ytterst liten publik. Filmen med titeln "Vikingar i västerled" fokuserar på de resor som de nordiska - i huvudsak manliga - medborgarna gjorde under sina framgångsrika sekel med början år 793 efter Kristus.

I den storslagna öppningsscenen glider ett jättelikt snidat drakhuvud förbi innan publiken får göra bekantskap med en av de företeelser som vikingarna kanske främst förknippas med, plundringar. De seglar in med sina enorma drakskepp för att göra en räd mot ett kloster i England. I nästa andetag berättar speakerrösten att många av detaljerna rörande de grovhuggna männen är osanna. De hade till exempel inga horn på sina hjälmar, och var heller inte rädda för dimman.

De flesta var bönder, och före de våldsamma räderna bör vikingarna främst uppmärksammas för sina upptäcktsresor, uppfinningar och koloniseringar av stora landmassor västerut, som Island, Grönland och Vinland (Newfoundland).



Filmen visas över hela den kupolformade duken, och är kanske mest av en intressant dokumentär typ än anpassad till det klassiska kupolformade formatet. Detta till trots sker en del hisnande vackra åkningar över de områden vikingarna koloniserade, som Islands omväxlande natur med ödslig vulkanmark och gröntäckta kullar.

Filmen är informativ och berättar mycket om vikingarnas rörlighet. Den behandlar också vikingarnas kärlek till ordet och berättandets konst. Skaldekonsten var till exempel lika högt skattad som krigskonsten. De isländska sagorna har blivit ett världskänt begrepp.

På Island talas än i dag ett språk som vikingarna skulle ha förstått. Deras reslusta - som har tagit dem till Medelhavet, Asien och Amerika - har satt rejäla avtryck i historien. Enligt sagan om vikingen Leif Eriksson, son till Erik den röde, landsteg han och hans män i Nordamerika omkring 500 år innan Columbus korsade Atlanten.



"Vikingar i västerled" vill också berätta mer, vilket den till viss del lyckas med. Vikingarna var jordbrukare, nybyggare, poeter, lojala familjemedlemmar och skickliga hantverkare, men dessa fakta flyktar bara förbi och drunknar i alla erövringar.

Min medföljande kamrat på 12 år tyckte att filmen var bra och gav den fyra i betyg av fem möjliga. Han hade velat ha mer action i form av slagsmål och gärna sett ett mer omfattande porträtt av de mytomspunna resenärerna. Jag kan inte mer än hålla med om den sistnämnda delen. Vi får veta vart de reste, men vilka var de egentligen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!