Lika typiskt är det att han eldat i kaminen från klockan sex på morgonen så att det är varmt och skönt där långt före tio- kaffet. Här arbetar han i ensamhet när han varit ute i den bottniska naturen, där han färdas med båt på sommaren och skidor på vintern.
Industrilandskap
En kontrast till det lagarbete han också har gjort och gör, till exempel i väg- och gatuprojekt, i samarbete med dansare och koreografer, i föreläsningar på universitetet, och färdigställande av dess experimentstudio i Luleå - en forskarmiljö för marknadsföring av Norrbottens natur med hjälp av ny teknik som invigs i mars nästa år.- Här i ateljen har jag ingen att kommunicera med tills jag visar en färdig målning eller tolkning. Därför är det stimulerande att ibland möta ungdomarna på designutbildningen i Luleå och upplevelse/produktion i Piteå.
- Att samarbeta med andra i olika projekt är också intressant och i dag har jag sällsynt många uppdrag, säger han.
Sedan 1994 är Sture Berglund med i Vägverkets miljö- och skönhetsråd, där han kunnat följa infrastrukturförändringar och dess följder på nära håll. För närvarande är det utvecklingen i Haparanda och Kiruna som är hetast, men han är exempelvis också involverad i arbetet med att ge Timmerleden i Piteå en tydlig identitet.
- Vi kan aldrig dölja det stora industrilandskap som präglar leden vid infarten mot stan, så jag tycker att vi ska framhäva det istället.
- Belysning som håller ihop den på sitt sätt unika ledens olika delar och samtidigt framhäver pulsen, tror jag är bra att arbeta med, säger Sture Berglund.
Stadslandskap
Han funderar även på sådant som han inte har något officiellt uppdrag att hitta lösningar till, eftersom han är intresserad av hur historiska perspektiv kan tas tillvara när människorna bygger och bygger om.Ett samtal med Sture Berglund om Sundsgatan till exempel, blir lätt både en tidsresa till 1700-talet och en vision om framtida stadsarkitektur - som i hans tankar naturligtvis präglas av proportioner.
Vågrörelser
Han visar två av de tre oljemålningar som ska vara med i utställningen. Med sina olika dova nyanser som han målat in ljus och sparsmakat med färg i, samt ett delvis nytt formspråk, liknar de inte något han ställt ut tidigare - åtminstone inte på hemmaplan. Samtidigt känns motiven berglundskt välbekanta. "Sjunde vågen" heter en målning i ganska stort format.- Var sjunde dyningsvåg mot en strand är aningen starkare än de övriga, vilket gör att den lyser upp nattlandskapet lite med sitt skum. Ett tecken, eller en form av kod, bland många andra i landskapet.
- Jag märker att jag söker efter dem mer och mer, för de får mig att fundera. Varför just var sjunde våg och inte var femte eller åttonde?
En annan olja i liknande färgskala titulerar han "Landvredet". Ett mellanrum mellan det fasta landet och havsisen som uppstår när västliga vindar för över Bottenvikens ismassor mot den finländska kusten.
- Då bildas en råk. På den går det att ta sig bakvägen in i isen där sälarna finns, så landvredet har varit de gamla säljägarnas väg ända från Estland till Piteå och Luleå skärgårdar.
Södra delen
Sture Berglund ska också visa några stora och en del mindre akvareller i PT-huset, samt ett 20-tal av sina "Skärgårdstecken" som ligger monterade fyra och fyra. Med ganska enkla vinjettliknande bilder vill han hjälpa oss att minnas allt det som håller på att försvinna i kulturlandskapet: ensmärken, fyrar, båkar, båtformer, redskap. Dokumentationsarbetet fortsätter och nu har han gått över mot Västerbottenskusten i samarbete med Holmöns båtmuseum, Västerbottens museum och Umeå universitets konstförening.- Jag försöker binda ihop norra och södra delen i det bottniska landskapet och i vinter ska jag koncentrera mig på Holmöarna och östra och västra Kvarken, som är porten in mot Bottenviken.