Inne på Norrbottensmusiken är det lugnt och tyst. Vissa har kanske inte kommit tillbaka från semestern än, andra har just börjat om. Susanna Lindmark är precis hemkommen från en av de största körfestivalerna i Europa, European Choir Games i Göteborg, och har en veckas intryck kvar i huvudet. Hon har suttit i den internationella juryn för körtävlingarna, tillsammans med 34 andra från hela världen. Totalt deltog 6300 körsångare i 171 körer från 47 olika länder
– Det var jätteroligt att bli tillfrågad, det är ett riktigt hedersuppdrag. Att få träffa andra körledare från världens alla hörn är så klart fantastiskt värdefullt, säger Susanna Lindmark.
Körerna bedöms bland annat utifrån intonation, klangkvalitet, ”fidelity to the score” (hur trogen man är till kompositörens ursprungstanke med stycket) och helhetsintryck. Det är inte första gången Susanna Lindmark är kördomare, men första gången hon är det i en internationell jury.
– Det gäller ju att skrynkla sin hjärna och sätta rättvisa, balanserade poäng.
Det var första gången körfestivalen arrangerades i Sverige. I julas blev Lindmark tillfrågad att skriva temasången för hela festivalen. Resultatet blev ”We can fly”, utgiven av Bo Ejeby förlag. På invigningen sjöngs den av 350 körsångare tillsammans med Bohusläns Big Band, vilket direktsändes i 11 länder - på SVT i sverige. På avslutningskvällen av 600 körsångare och Göteborgs Symfoniker.
– Hela Partille arena var full och i publiken stod folk och sjöng med, alla körer hade fått noterna till låten innan festivalen. Det var en mäktig känsla att få sin musik framförd på det sättet.
– I mitten av veckan går alla körer i en parad genom Göteborg, typ som på Pite Summer Games. Till slut samlades alla på Kungstorget och där ledde jag kören Amanda och Brunnsbo musikklassers flickkör. Det var första gången jag arbetade med ”We can fly” själv, det var lika inspirerande som att höra den från publiken.
Susanna Lindmark har sjungit så länge hon kan minnas. Hemma i Kiruna var musiken alltid nära och som ung spelade hon instrument på kommunala musikskolan. Men att musiken skulle bli hennes leverne blev självklart i Narvik. Dirigenten för Kiruna Kammarkör, som Susanna Lindmark sjöng i, kom från Narvik där Oslo-operan skulle sätta upp Trollflöjten.
– Han sa att jag och två körkompisar borde söka rollerna som ”gutterne”, och så blev vi solister. Plötsligt fick jag jobba med professionela musiker, kostym, sceneri och hela grejen. Det blev en vändpunkt, då visste jag att det var musiken jag ville hålla på med.
Efter att ha jobbat i musikklasser i Stockholm och som sångpedagog i Kalix märkte hon att gamla manliga traditioner tog över i unga kvinnors musicerande.
– Jag träffade så många unga, duktiga tjejer med stora ambitioner och hög arbetsmoral, men som inte själva förstod sin egen förmåga. Tjejer blir lärda att prata högt men inte för högt, ta plats men inte för mycket.
Visionen om Arctic Light blev till – en norrbottnisk ungdomskör med identitetsbyggande funktion genom musicerande på hög, konstnärlig nivå. I år firar kören 15-årsjubileum. Sångerskorna kommer från hela länet, bland dem balanseras den starka kollektiviteten hos en kör med att synliggöra individerna. Ingen går att ersätta.
– Vi har en stark ram, innanför den får man röra sig fritt. Jag kompromissar inte med vårt sound men det sker prestationslöst. Man får vara dålig och göra fel, tillsammans åstadkommer vi stora saker ändå.
2010 utsågs Arctic Light till Årets kör. Susanna Lindmark fick utmärkelsen Sveriges barn- och ungdomskörledare 2017, och Madeleine Uggla-stipendiet samma år. Stora saker.
Hon kallar det själv för ett musikaliskt växthus. Ett sätt för unga tjejer att utvecklas genom en tydlig ledarskapsstrategi från Susannas håll. Det norrbottniska ursprunget spelar också roll:– Jag vill förvalta trakten vi kommer ifrån och skapa en stolthet för den geografiska platsen, då kan man också vara stolt över det egna jaget.
– Ett sådant här forum är attraktivt för vår region. Det är ett faktum att de som flyttar är unga, begåvade och smarta tjejer. Med musikens kraft går det att bygga ett gott samhälle som man vill stanna i.
Och Susanna Lindmark har alltid sett musiken som en kraft. En kraft som kan komma längre än det hjärnan kan förstå.
– Så länge den kommer från hjärtat. Och därifrån har jag alltid skrivit min musik.