Hon får Sparbanken Nords kulturpris

Cecilia Björklund Dahlgren får Sparbanken Nords kulturpris. Hennes energi och drivkraft lyfts fram i motiveringen.

Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för Institutet Dans i skolan, får Sparbanken Nords kulturpris. (Arkivbild)

Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för Institutet Dans i skolan, får Sparbanken Nords kulturpris. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2018-04-27 09:50

För 14:e året i rad delar Sparbanken Nord ut pris till person eller förening som gör särskilt värdefulla insatser för Norrbottens kulturliv. 2017 års pris går till Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik och verksamhetschef för Stiftelsen Dans i skolan.

Cecilia Björklund Dahlgren har utsetts till mottagare av Sparbanken Nords kulturpris 2017 med motiveringen:

”Med en energi utöver det vanliga har Cecilia varit drivkraften bakom danspedagogikens inträde i universitetsvärlden. Som nybliven professor flyttar hon nu fram positionerna för danspedagogiken. Cecilia har en unik förmåga att utveckla metoder som gör dansen tillgänglig för alla barn, oavsett kön, etnicitet eller social bakgrund.”

Sparbanken Nords Kulturpris delas ut en gång per år för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar kulturen i Norrbotten. Pristagaren ska bo i, eller ha annan särskild anknytning till länet, och ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Norrbotten.

– Vi är stolta över att i år kunna dela ut priset till Cecilia som betytt – och betyder – mycket för Piteå som universitetsort inom konst, kommunikation och lärande. Kulturen betyder oerhört mycket för vår regions utveckling och Cecilia har stor del i att dansen som konstform placerat vårt län på den nationella kulturkartan. Året kulturpristagare sällar sig till en fantastisk rad färgstarka kulturpersonligheter som tidigare erhållit Sparbanken Nords kulturpris, bland andra konstnären Lars Pirak, artisten Sofia Jannok och Norrbottens riksspelmän, säger Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord.

Årets pristagare har över 40 års erfarenhet och kunskaper från danskonstens område, och har gjort många viktiga insatser för utvecklingen av danspedagogiken och etablerandet av dansen i våra skolor. Bland annat var Cecilia initiativtagare till och skapare av landets första Danslärarutbildning vid Luleå Tekniska Universitet Campus Piteå, och även den som ligger bakom Stiftelsen Institutet Dans i skolan, med regeringsuppdraget att ”inspirera och sprida kunskap så att alla elever får möta dansen som uttrycksform i skolan.”

– Verkligen jättekul!, säger Cecilia. För mig kommer inspirationen norrifrån; från naturen, årstiderna, tystnaden och från den norrländska folksjälen. Jag ser mig själv som en ambassadör för Norrbotten. Även om jag bor i Stockholm tillbringar jag väldigt mycket tid i norra Sverige som verkligen satt dansen på kartan. Ni är föregångare, inte bara i Sverige utan även i ett internationellt perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!