Henny skriver för att bevara historier

PORTRÄTT. Henny Lindgrens författarskap började med att hon ville berätta sin mormors historia för den övriga släkten. Hennes skrivande har resulterat i två romaner baserade på sanna händelser, samt en deckare - en avstickare från det hon skrivit tidigare.

Piteå2006-07-18 00:00
Henny Lindgren tillhör den skara författare som ges ut på ett litet förlag. Ord & Visor i Skellefteå är etablerat och Henny Lindgren beskriver kontakten med förlaget som god.

Försäljningen av hennes tre böcker har överstigit hennes förväntningar, men för att sälja gäller det att hon är aktiv. Små förlag saknar de stora förlagens resurser med marknadsföring. Men visst finns Henny Lindgrens böcker hos bokhandlarna. Även Bibliotekstjänst beställer böcker till bibliotek runt om i Sverige.

500 böcker kvar

Drivkraften, att hela tiden skriva och få ut böckerna, är tydlig hos henne. Hon skriver för att det är roligt, men också för att hon har historier att berätta.

- Ibland skulle jag vilja prova på ett stort förlag för att få veta skillnaden. Om till exempel Bonniers skulle ge ut mina böcker skulle inte marknadsföringen skötas av mig.

Just försäljningen kan vara ett ok på hennes axlar.

- Ibland när jag har 500 böcker kvar tänker jag: Hur ska jag bli av med de här innan de blir för gamla?

Viktigt att dokumentera

Henny Lindgrens första bok "Skärvor" har sålt mest, men så har den också funnits längst. Tanken på att skriva ned livserfarenheter och delar av släktens historia kom när hennes egen dotter blev tonåring. Hon ville berätta om olika kvinnoöden, om hur det kunde vara för kvinnor i ett samhälle som inte längre finns.

- När "Skärvor" gavs ut undrade läsarna vad som hände sedan. Jag kände påtryckningar men samtidigt förväntningar.

Verklighetsflykt

"Skärvor" cirkulerar kring en mormoder som reser till USA och kommer tillbaka till Sverige efter sju år. Handlingen utspelar sig i ett nybyggarsamhälle. Tillsammans med sin karl, en vattenrallare, flyttar kvinnan till Porjus där hon efter ett par år far mycket illa. Den dotter som paret hinner få skickas till en släkting längs kusten. Flickan växer upp med en väldig saknad efter sina rötter. Och det är rötterna Henny Lindgren velat finna med skrivandet, de känslomässiga rötterna likväl som släktbanden.

Viktigt att dokumentera

"Någon nära dig", Henny Lindgrens tredje bok, är en deckare och en protest mot att hela tiden skriva verklighetstroget. Verklighetsflykt, kallar hon deckaren.

- När man skriver om verkliga människor måste man tänka efter vad man gör, och inte skada i onödan, säger Henny Lindgren.

Att vara lokal författare är inte något fult för henne, även om hon medger att det skulle vara mer prestigefullt att bli utgiven på ett stort förlag. Men samtidigt tycker Henny Lindgren att hon tas emot väldigt väl som författare i hemtrakten. För några år sedan fick hon ett stipendium från Piteå kommun.

- Man tror att man inte är så märkvärdig, men ändå finns man någonstans i folks medvetande.

Under sina föreläsningar brukar Henny Lindgren uppmuntra publiken att gå hem och skriva. Hon tycker det är viktigt att dokumentera.

- En skönlitterär bok är också ett dokument, den berättar om en tidsanda. Det viktigaste är historierna, att de finns kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!