Helgarbete för en rättvisare värld

De 14 personer från hela landet som gått Röda korsets fairtrade-utbildning i Stockholm de senaste två terminerna, uppmärksammar rättvisemärkta varor genom att arrangera en helg om rättvis handel på Krokodil. Att det sker i Piteå och inte i huvudstaden är förstås kursdeltagaren och Krokodilskötaren Ulla Bergh Erikssons förtjänst.

Ulla Bergh Eriksson ser fram emot att anordna rättvisehelgen tillsammans med sina klasskompisar på fairtrade-utbildningen.

Ulla Bergh Eriksson ser fram emot att anordna rättvisehelgen tillsammans med sina klasskompisar på fairtrade-utbildningen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-04-15 06:00
I morgon sprider sig arrangörerna i centrala Piteå, för att på olika sätt informera om fairtrade. På lördag serveras rättvisemärkt frukost på Krokodil. Under dagen presenteras också projekt som gjordes före, under och efter ett tre veckor långt besök på Sri Lanka.
På eftermiddagen spelar Framnäs pop- och rocklinje och på kvällen blir det musikklubb med mat, Olle Nyman band från Luleå, samt uppvärmning med Bo Selinders band. Allt under måttot "För en rättvisare värld".
Ulla Bergh Eriksson säger att hon fått många nya insikter och mycket ny kunskap under året på Röda korsets folkhögskola i Stockholm. Hennes studiekamrater på kursen Rättvis handel kommer från olika håll i landet, en är från Wasa i Finland. En av kursens två bilärare följer också med till Piteå.
- Vi har en huvudlärare också, men det är vår lärare i samhällskunskap och religion som kommer hit.
- Vi har bland annat fått lära oss mer om religionerna hinduism, buddism och islam, och om konflikterna på Sri Lanka, säger Ulla Bergh Erikssson.
Ansikten bakom varorna
Hon stannade en vecka längre än de tre veckor som ingick i kursresan till Sri Lanka i januari.
- Jag tillbringade en vecka med Pitebon Ellen Larsson, för jag tänkte att då får jag se en annan sida av landet. Och det fick jag verkligen, hon är ju engagerad i välgörenhet.
- Hela resan var nyttig att göra, nu har jag ju fått träffa människorna bakom varorna vi säljer i vår rättvisebutik. Jag åkte med teoretiska kunskaper och kom hem med praktiska.
Ulla Bergh Eriksson är allt annat än naiv, så hon har aldrig föreställt sig att allt som rör fairtrade-produktion är rosenrött. Resan bekräftade också att det finns problem, säger hon, och några av dem tas upp under lördagen.
- Vi kursdeltagare är indelade i fyra grupper och när vi var på Sri Lanka gjorde varje grupp var sitt projekt. Resultatet ska varje grupp redovisa på lördag, det tar ungefär en halvtimme var, säger Ulla Bergh Eriksson.
Filmade
Själv gjorde hon en film om rättvis handel och Sri Lanka med utgångspunkt från de producenter hon träffade och hennes grupp ska prata lite allmänt om rättvis handel. En annan grupp tog kontakt med Coop i Sverige eftersom Änglamarks te kommer från Sri Lanka.
- De följde teet från fältet till butikshyllan. Livet är tufft för tearbetarna, konstaterar Ulla Bergh Eriksson.
En tredje grupp följde en textilarbetare och har fått med mycket om företagens etik och moral gentemot arbetarna, medan den fjärde gruppen fokuserade på hantverkarna som arbetar hemmavid.
Eftersom Piteå är diplomerad som fairtrade-stad fick Ulla Bergh Eriksson med sig de andra när hon föreslog att rättvisehelgen skulle anordnas i Piteå istället för i Stockholm, om än det fanns motstånd i början.
- När jag presenterat en plan med bland annat besök i Gunnarsbyns rättvisehandel på söndag, blev alla entusiastiska.
- Dessutom skulle ett sånt här arrangemang drunkna i Stockholm, medan det märks betydligt mer här, säger Ulla Bergh Eriksson.
Hon är äldst bland kursdeltagarna tillsammans med en diakonissa som är 48 år. De övriga är från 28 år och uppåt.
- Det är en ren ynnest att få diskutera med de här unga entusiastiska människorna. Och det är så roligt att allihop är peppade över att komma hit till Piteå i helgen.
- Alla kommer att göra sitt bästa för att svara på frågor och nå ut med information om etisk handel, säger Ulla Bergh Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!