Hanna brinner för musikal

Rollen i "Sugar" gav Hanna Isaksson blodad tand. Efter två års utbildning på musikalakademin i Umeå känner hon sig redo att söka jobb.- Jag måste leva min dröm, annars blir jag olycklig, säger hon.

Hanna Isaksson, 24,  ger sig ut på ett hav av sökande till världens musikaler. "Går du på tio auditions får du nio nej", säger hon.

Hanna Isaksson, 24, ger sig ut på ett hav av sökande till världens musikaler. "Går du på tio auditions får du nio nej", säger hon.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-06-12 06:00
24-åringen från Piteå pratar om drömroller som om de vore verkliga människor. Hon visar sprängfyllda, men välordnade notpärmar och missar inte ett tillfälle att påpeka sambandet mellan musikal och jazzstandards eller för den delen dataspelet "World of warcraft".
Kort sagt, hon brinner för musikalkonsten och gör allt för att "musikalifiera" sin omgivning.
- Musikal omfattar sång, dans och teater och man får göra ett karaktärsarbete. Det är härligt att gå in och fundera på hur man ska göra en karaktär.
För ett par år sedan medverkade hon i publiksuccén "Sugar". Uppsättningen på Norrbottensteatern gav blodad tand. Samtidigt kände Hanna Isaksson att hon behövde lära sig mer.
- Jag förstod inte varför de andra lät som de lät, hur de fått all kunskap och hur man tolkar en roll på bästa sätt. Att ha tekniken som gör att rösterna håller för sex till åtta föreställningar i veckan, det var fascinerande att de höll.
Tunga lärarnamn
Musikalakademin i Strömbäck utanför Umeå blev lösningen. Till de åtta platserna för tjejer var det hela 150 som sökte. Hårt tryck med andra ord, men Hanna Isaksson tog sig in och ångrar sig inte för en sekund. Hon öser beröm över utbildningen, inte minst sångpedagogen Johanna Edlund som för övrigt utbildat sig på Musikhögskolan i Piteå samt varit lärare på Framnäs.
- Det hon gör med en röst är helt otroligt. Hon utvecklar den egna rösten i stället för att skola in i mönster. Inom musikalvärlden kan man ibland nästan höra vilken skola folk har gått på.
I två år har hon gått i en klass där alla är "fruktansvärt målinriktade och bra". Bland ämnena finns även text och tal, dans, teater samt engelska för musikalscenen.
Skolan har samarbete med Royal academy of music i London. Det innebär både att eleverna får åka till London och att bland andra Mary Hammond (en framträdande profil med tunga meriter från West end) har undervisat dem och även besökt dem i Umeå.
- Hon är väldigt rakt på sak. Hon säger när man gör fel. Har man gjort någonting rätt ska man vara glad.
Utbildningen har gett lika mycket personlig utveckling som musikalisk. Hanna Isaksson har lärt känna både bra och dåliga sidor hos sig själv. Och visst har det funnits spärrar att jobba bort.
- Jag har varit en teknisk sångerska och haft svårt för att uttrycka någonting på ett ärligt sätt, utan att göra det teatraliskt. Man får gräva och fråga sig varför är jag så här och hur reagerar jag på olika saker. Mitt dilemma var att jag var "dead fish" i början, berättar Hanna Isaksson, visar en frånvarande blick och skrattar.
- Det var jobbigt för mig att släppa det tekniska, tryggheten. Man ger ju en bit av sig själv varenda gång man står på scen. Därför är det svårt att ta nederlag på ett konstruktivt sätt.
Vårterminen blev massiv. Slutprojektet omfattade fyra musikaler på sex veckor: "Jekyll & Hyde", "Evita", "Chess" och "Les Miserables". I maj fick eleverna spela upp inför branschfolk från Sverige och utlandet, ett så kallat showcase, vilket ledde till att flera i klassen fick jobberbjudanden. Killar, vill säga.
- Man är född till fel kön (skratt).
Finns det fler roller för killar?
- Det tror jag inte, men det är så otroligt mycket fler tjejer i branshcen så alla tjejjobben går fort. Det gäller att ligga på.
Bacillskräck
Målmedvetenheten kan ha sina baksidor också. Hanna Isaksson skrattar gott när hon berättar att hon blivit allt mer rädd för att åka på förkylningar.
- När jag känt av halsen har jag börjat käka Esberitox. Jag har suttit på ett plan med halsduk för näsa och mun. Då kom jag på mig själv och sa "Hanna, skärp dig nu", men visst, jag tvättar händerna oftare.
Var det någon som undrade vad du höll på med?
- Visst. Och när vi åkte till London satt alla och andades i sina egna kläder. Flera av oss är dammallergiker och i London möttes vi av heltäckningsmattor (skratt).
Snygga noter tack
Om konkurrensen var stor när hon sökte till utbildningen är det ingenting mot det som väntar. Sommaren tillbringar hon i Piteå med jobb på ett gym samt sånguppdrag på bröllop, begravningar och dop, men till hösten flyttar hon till Stockholm för att satsa allt på musiken. Redan nu har hon bokat in auditions att gå på. Roller att söka finns i bland annat Tyskland och Österrike.
- Det gäller att försöka dra i de kontakter man har, att höra av sig. Vi har fått värdefulla råd. När man kommer på audition ska man inte ta juryn i hand och inte ha med sig handskrivna noter. De ska vara rena och fina. Man ska klä sig bekvämt, inte i vad man tror att juryn vill se. Sedan ska man vara ärlig och bjuda på sig själv.
Vad tror du om chanserna?
- Om det är meningen så blir det så. Jag kan inte sluta förrän jag är nöjd. Om drömmen krossas var det inte meningen. Då kan jag bli lärare och då får jag föra över kärlek och lust till musiken till andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!