Gun har historier att berätta

PORTRÄTT. Gun Lidströms författarskap handlar mycket om hembygden och bilderna hemifrån. I tre av hennes fem böcker får läsaren lära känna flickan Nora genom hennes uppväxt och religiösa funderingar. Författaren själv säger sig skriva biografiskt, men med mycket fantasi.

Piteå2006-07-25 00:00
Gun Lidström från Svensbyn debuterade 1983 med romanen "Myrlandet". I centrum står nybyggarparet Selma och Lars Stål med en växande barnskara. Boken gavs ut av Norrbottens bildningsförbund.

Gun Lidström har genom åren haft flera olika utgivare. Hennes andra bok "Åren går över Myrlandet" publicerades av ABF Pitebygden.

De tre senaste böckerna, om flickan Noras barndom och uppväxt, har hon till stora delar bekostat själv. Förlag som Ord & Visor och Ärlans förlag har hjälpt till med utgivningen men Gun Lidström har själv sponsrat tryckningen.

Manuset refuserades

Från början fanns drömmen om att bli utgiven på ett stort förlag. Hon skickade sitt första manus till ett stort förlag, men det refuserades.

- Det var bra att manuset kom tillbaka, för det var inte färdigt då, säger Gun Lidström.

Hon skickar inte sina manuskript till större förlag längre, eftersom hon inte väntar sig att de ska bli tryckta. Anledningen till att hon inte fått igenom något manus tror hon beror på att de större förlagen söker det som säljer.

- Jag berättar som mitt liv varit. Det går sin vanliga lunk med små händelser, som i och för sig kan vara rätt stora.

Med fri fantasi

Gun Lidström beskriver sin stil som vardagsprosa. I de tre böckerna om flickan Nora är 50-talets ungdomsliv och hennes kristna tro avgörande som tematik. Handlingarna utspelar sig i miljöer som Gun Lidström känner väl till.

- Från början trodde folk att jag hade skrivit exakt om min hemby, men det hade jag inte. Jag hade anteckningar som grund och berättade med fri fantasi.

De tre böckerna om Nora är fristående men binder ändå samman ett levnadsöde. Första boken tar slut när Nora slutar folkskolan, den andra berättar om hennes tonår och uppbrott från tron, den tredje gestaltar hur hon åter kommer till tro.

- Det var jag väldigt angelägen om att få med, säger Gun Lidström.

För närvarande har hon inga tankar om en ny bok. Orsaken är en kombination av sinande inspiration, svårigheter med marknadsföring samt känslan av att hon lämnar ut sig. Gun Lidström skulle kunna utveckla Noras öde, men väljer att inte göra det i nuläget. Nu skriver hon texter för familjen.

Historier att berätta

Den lokala författaren har problem med distribution och marknadsföring. Egen utgivning garanterar ingen plats i förlagens kataloger över vårens och höstens utgivning. Trots svårigheter med utgivning finns Gun Lidströms böcker på bibliotek runt om i Sverige. Hon har föreläst om sitt skrivande och sålt böcker på marknader. Den första boken "Myrlandet" finns på Svenska kyrkan i New York och en gång hittade hon sina böcker på ett bibliotek i Trollhättan.

- Jag brukar säga att jag inte är någon författare, men det finns historier att berätta. Att uttrycka mig är ett behov jag har. Även om ingen läser är det bra för mig att skriva.

Gun Lidström har läst andra lokala författare som Henny Lindgren, Gunnar Kieri, Birgitta Tunström och Maj Larsson från Luleå.

- De flesta skriver om den miljö de känner till, säger hon.

Fotnot: Det här var fjärde och sista delen i Kultursidans serie om lokala författare. Övriga delar publicerades 18/7 (Henny Lindgren), 20/7 (Andreas Nordgren) och 22/7 (Berit Ölund).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!