Grävning till stugorna kräver arkeologisk utredning

Jeanette Aro, antikvarie på länsstyrelsen, flaggar för att nya eldragningar i marken till kyrkstugorna i Öjebyn innebär att arkeologiska utredningar måste göras.

El. Nya eldragningar och elavtal till kyrkstugorna debatteras flitigt bland berörda.

El. Nya eldragningar och elavtal till kyrkstugorna debatteras flitigt bland berörda.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2017-12-11 21:08

Elen till kyrkstugorna i Öjebyn har sedan en tid tillbaka varit ett hett samtalsämne bland kyrkstugeägare, Pite energi och kommunen.

Erica Duvensjö, riksantikvarie på Norrbottens museum, vill inte uttala sig om eventuell påverkan på kyrkbyn om strömmen klipps till många stugor, eftersom hon är jävig som adjungerad till styrelsen för kyrkstugeföreningen.

– Jag kan säga att från museets sida vill man att kyrkbyn ska leva vidare. Det handlar om ett kulturarv, inte vilken sommarstuga som helst. Då de gäller elen så finns ju en lag som ska följas och frågan är hur det kan ske på bästa sätt, säger hon.

Jeanette Aro, antikvarie på länsstyrelsen säger att utifrån länsstyrelsens synvinkel var det absolut viktigaste att det inte blev krav på utvändiga plåtskåp. Det krävs, enligt henne, arkeologiska utredningar om markarbeten måste göras för att gräva ner elkabel till kyrkstugorna.

– Utredningar hade behövt göras i varje enskilt fall och arkeologiska utgrävningar i vissa fall, beroende på utfallet av utredningen.

Vem ser till att det blir gjort i sådana fall?

– Det är Pite energi som ska känna till det och söka tillstånd, säger Jeanette Aro, som hoppas att ingen väljer alternativet med utvändigt plåtskåp.

Hon tror dock inte att det är någon större risk att kyrkbyarna blir öde om vissa väljer att klippa strömmen.

– I Gammelstad i Luleå genomfördes el-förändringen för några år sedan och där har kulturlivet inte dött ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!