Gränslöst tema på strandfestivalen

FESTIVAL. Teater- och dansgrupper med funktionshindrade och en cp-skadad stå-upp-komiker delar scen med "vanliga människor" när festivalen Gränslöst går av stapeln på Gläntan i kväll. Ronny Eriksson, Anna-Lotta Larsson och Palt Fiction är några av de många "normalstörda" programpunkterna.

Piteå2007-08-16 00:00
- Jag undrar om vi hinner färdigt med allt, säger en märkbart stressad Rigmor Öhlund, en av initiativtagarna och arrangörerna till det gränslösa evenemanget, som är tänkt att synliggöra arbetet som görs på Gläntan och överbrygga klyftor mellan funktionshindrade och "vanliga människor".

Det pågår en febril aktivitet när PT på onsdagsförmiddagen besöker det lilla festivalområdet vid stranden. Rigmor och hennes sjungande son Patrik Öhlund håller tillsammans med Siv Lundmark på att sätta upp det tält som ska rymma grillserveringen. Därefter ska ett infotält monteras och en glassbil(!) hämtas från Luleå. Någon hungrande afton lär det alltså inte bli för besökarna.

Scenen ska också komma på plats men Patrik känner sig lugn.

- Det kommer att bli bra men det är ju första gången vi ordnar en festival. De här människorna betyder mycket för oss och vi vill så gärna att det ska bli lyckat.

Femtio frivilliga

Trion är dock inte ensamma om arrangemanget - samarbetspartners är SV Nord, kultur- och fritidskontoret, Bryggan och FUB Piteå.

Både kommunen och landstinget bidrar ekonomiskt och det eventuella överskottet går oavkortat tillbaka till verksamheten.

Dessutom bidrar ett femtiotal frivilliga med arbetsinsatser, bland annat de funktionshindrade som brukar ha sin fritidsverksamhet på Gläntan samt deras vänner och familjemedlemmar.

- Slutligen måste fastighetskontoret ha ett stort plus i kanten för all hjälp, påpekar Rigmor Öhlund med emfas.

- Men vi möts av så mycket positivitet från alla håll. Så fort vi berättar om festivalen får vi till exempel rabatter i affärer.

"Fantastiskt jobb"

Rigmor har arbetat med funktionshindrade i mer än tio år och hennes ögon lyser av entusiasm när hon berättar om det.

- Det är ett fantastiskt jobb och de har lärt mig mycket mer än vad jag har lärt dem.

Siv Lundmark nickar instämmande och fyller i.

- Jag tror att de finns för att vi ska lära oss.

Siv är sedan 2004 anställd i projektet Röda Tråden som sysslar med dans- och teaterverksamhet i huset på Gläntan men om ett par månader är pengarna från Arvsfonden och därmed anställningen slut.

- Det är synd, tycker hon. Vi har egentligen allt vi behöver här ute och skulle gärna utveckla verksamheten mer. Det är bara våra löner som fattas.

Även Patrik har varit anställd under en tid, dels för att arbeta med festivalen, dels som ledare för FUB-bandet som numera går under namnet Go for it. I kväll står de på scen, liksom teater- och dansgrupper från huset. Från Arvidsjaur kommer en stor teatergrupp och från Kalix kommer Råmmarna.

Inleder programmet gör Ronny Eriksson och som avslutning ska Patrik själv spela när Palt Fiction ännu en gång återförenas.

- Vi brukar göra det en gång om året och det här är ju ett bra tillfälle, konstaterar han.

Stå-upp-komik

En annan av underhållarna är Jonas Helgesson, som ådrog sig en cp-skada när han vid födseln fick navelsträngen virad runt halsen och blev utan syre i 30 minuter. Läkarna sa att han alltid skulle sitta i rullstol och aldrig kunna tala men han lät sig inte hindras av den dystra diagnosen. Med en svåröverträffad envishet och beväpnad med mottot att "ingen är handikappad i hjärtat" trotsade Jonas alla odds. Den personliga assistenten har han avskedat och han spelar golf, cyklar och åker runt och underhåller med stå-upp-komik. Dessutom är han författare till den självbiografiska boken "Grabben i kuvösen bredvid".

Utöver stå-upp-showen kan man höra Jonas Helgesson under eftermiddagen då han håller en föreläsning om sitt liv och sitt funktionshinder.

Återkommande festival

Arrangörerna till Gränslöst har ambitionen att festivalen ska bli ett årligen återkommande arrangemang på Gläntan. Men nästa år vill man i så fall sprida programpunkterna över två dagar. Och tankar finns på att involvera Festspel i Pite Älvdal.

- Tänk om de till och med kunde ha en scen här ute. Det är ju en utmärkt plats och tanken är att så många som möjligt ska interagera.

Men först ska årets evenemang klaras av och för att kvällen ska gå runt ekonomiskt krävs det ungefär 500 besökare.

- Så nu hoppas vi bara att vädret blir bra och att Piteborna går man ur huse för den bästa festivalen i stan, säger Patrik Öhlund med ett leende.

Fast sedan biter han sig i tungan och tillägger:

- Förresten, kalla det den viktigaste och den som berör mest istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!