Gör teater av historia

I samarbete med Piteå museum gör Regnbågsteatern scenkonst av den lokala historian. Teatern handlar om häxan Ingeborg – och vår tids häxprocesser.

Peppning. Innan det är dags för genrep, samlas gänget och peppar: "En för alla, alla för en".

Peppning. Innan det är dags för genrep, samlas gänget och peppar: "En för alla, alla för en".

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2017-05-10 21:46

Ingeborg Pedersdotter bodde med man och barn i Lillpite på 1600-talet. Familjen var fattig och Ingeborg såg sig tvingad att söka tjänst på annan ort.

Hon hamnade i prästgården i Arvidsjaur som piga, men blev snart anklagad för att ha stulit några garnnystan.

Ingeborg, som var en stark kvinna, ilsknade till och lämnade prästgården. Hon uttalade i samma veva en förbannelse över tjuven där hon sa att Hans Friare (en samegubbe med gåvor, en dåtida trollkarl) skulle sätta ett märke på tjuvens hand, ett märke i ansiktet och en levande orm i magen.

När Ingeborg gått hem hittade prästfrun garnet hon anklagat henne för att ha stulit, det var hon själv som stoppat undan det.

Och strax efteråt fick prästfrun ett blodrött märke på handen och ett i ansiktet, varefter hon insjuknade i magont.

Hon dog en tid senare i svåra plågor och mannen, prästen, stämde Ingeborg inför tinget för att med magi ha orsakat hustruns död.

Ingeborg befanns skyldig och halshöggs 1682 på Galghällan (Båtskatan) i Öjebyn, varefter kroppen brändes på bål.

Historien om Ingeborg Pedersdotter, Sveriges näst sista häxa, berättar ungdomarna i Regnbågsteatern i "Trådar" men också en parallell historia, som utspelar sig i Piteå 2017.

En ung flicka utsätts för vår tids häxprocess, där domarna och pöbeln finns på sociala medier på internet. Kommentarerna i tråden blir allt grövre och går från relativt hovsam kritik i början till ren mobbning med glåpord, verbala hot och till slut uppmaningar till självmord.

Historierna berättas parallellt och på ett mycket annorlunda vis. Någon teaterföreställning i vanlig bemärkelse är det inte. Skådespelarna agerar inte på scen, istället har de gjort film av haxberättelsen och skildrar mobbningen av Piteflickan genom att läsa upp trådkommentarer, där de svarar henne och varann och man hör hur det blir värre och värre och till slut spårar ut helt.

– Ja, jag mådde faktiskt illa när jag samlade in de här kommentarerna från nätet, säger kreativa ledaren Ulrica Andersson. Det har ju hänt i verkligheten för inte så länge sen alls.

Trion Louise Lundmark, Per Risberg och Linnéa Wiklund är veteranerna i teatern. De har varit med sedan 2009, då de gick i trean-fyran ungefär.

De gillar samarbetet med muséet:

– Det är riktigt roligt att berätta om riktiga händelser, sånt som hänt här där vi bor, säger Per Risberg.

Regnbågsteatern

Vänder sig till barn och unga mellan 10 och 18 år som vill spela teater.

Drivs i Folkets hus-föreningens regi.

Teatern har två grupper; Sigurt för barn 10-14 och Kerstin för ungdomar 14-18 år.

Framför klassiker som Tomtesagan, numera Julskogen, och Soltrollet för förskolor och skolor men också egna uppsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!